Praha Jeruzalém

Dr. Efraim Laor, specialista na zemětřesení, v neděli řekl, že až Izrael zasáhne velké zemětřesení, způsobí ohromné škody, protože stát není na takový scénář připraven. Dr. Laor doposud vedl výbor, který měl za úkol zjistit připravenost na zemětřesení. „Vláda selhala v zavádění svých vlastních rozhodnutí a proto Izrael není na zemětřesení připraven.“
„Výbor, kterému jsem předsedal, navrhl opatření, získal sohlas patřičných orgánů, ale jeho rozhodnutí nejsou zaváděna. Ministr pro národní infrastrukturu, Binjamin Ben-Eliezer, pokračuje v hledání kreativních řešení, ale nic nedělá.“
Prezentovaná zjištění ukazují, že asi 400 000 budov v zemi nebylo postaveno podle regulací a nebyly by schopny odolat velkým otřesům. Je mezi nimi 1 820 škol, 5 400 školek, 12 000 vládních úřadů a 105 továren obsahujících nebezpečný materiál, který může způsobit devastující škody obyvatelům.
Podle Laora je jediným způsobem, jak se s velkým zemětřesením, které někdy v budoucnu region nepochybně zasáhne, vypořádat, je okamžitě zavést plány, které byly předloženy vládě.
Musí být zváženo dodatečné posílení budov, které byly postaveny ještě před přijetím regulací, zvýšena spolupráce s ostatními státy, rozšířen vývoj a poskytnuto patřičné vzdělání veřejnosti.

Články související s tímto tématem:
Izrael v tomto týdnu zasáhlo již třetí zemětřesení
Izrael zasáhlo slabé zemětřesení
Rozsáhlé zemětřesení v Izraeli je jen otázkou času
Izrael zasáhlo již čtvrté zemětřesení během dvou týdnů

03.12.2007 00:00 6