Praha Jeruzalém

[IMG R 10163]Na začátku prosince byl proveden telefonický průzkum mezi 514 izraelskými Araby staršími18 let, kteří byli dotazováni na svůj postoj k budoucímu palestinskému státu.

Nejprve byli dotázáni, zda by chtěli vyměnit své izraelské občanství za občanství palestinské, pokud by současně měli zaručeno, že mohou i nadále zůstat žít v Izraeli. 62% Arabů si chce ponechat izraelské občanství, jen 14% by chtělo palestinské občanství a 24% nemá názor, nebo nechtělo odpovědět.

Největší zájem o ponechání izraelského občanství mají drúzové (84%). Arabové, kteří mají nižší příjmy, si také chtějí ponechat izraelské občanství (71%). Při porovnání žen a mužů chtějí izraelskými občany zůstat spíše muži – 67% proti 56%.
Naopak největší zájem o palestinské občanství mají studenti. 21% z nich by se vzdalo svého izraelského občanství ve prospěch palestinského.

Ve druhé otázce pak byli respondenti dotázáni, který z politiků je podle nich schopen uzavřít mír s Palestinskou samosprávou a okolními státy. 18% je přesvědčeno, že je to Ehud Barak, pro 8% je to Ehud Olmert a pro 7% Benjamin Netanjahu. 36% si ale myslí, že žádný z nich. 28% odmítlo odpovědět nebo nemá názor.
Barak má největší podporu mezi drúzskými Izraelci (29%). 22% arabských obyvatel Negevu si zase oblíbilo Benjamina Netanjahua. Netanjahu má velkou podporu i mezi lidmi ve věkové skupině 45-55 let (19%).

26.12.2007 00:00 4Zdroj: Redakce Israel.cz