Praha Jeruzalém

[IMG R 10455]Palestinský premiér, Salam Fajád, při sobotním setkání s prezidentem Šimonem Peresem vyjádřil lítost nad smrtí svou izraelských vojáků, kteří byli mimo službu zavražděni čtyřmi palestinskými teroristy. „Truchlíme nad smrtí těch dvou vojáků. Každá smrt je zbytečná.“

„Pracujeme na ukončení krveprolití a na vytvoření lepší budoucnosti,“ řekl Fajád a vyjádřil soustrast rodinám desátníka Ahikama Amichaje a četaře Davida Rubena. Pohřbu obou mladých mužů se v sobotu v noci na hřbitově Mt.Herzl v Jeruzalémě zúčastnily tisíce lidí.

„I přes naše největší snahy jsou bohužel čas od času naše vztahy prověřeny incidentem jakým byl tento,“ řekl Fajád. „Je to smutná realita, je to něco, s čím se musíme vypořádat.“

Fajád také oznámil, že palestinské bezpečnostní složky již zadržely několik podezřelých, kteří by mohli být s útokem spojeni. „Máme již podezřelé ve vazbě. Koordinujeme a spolupracujeme s izraelskými bezpečnostními službami, zbraně již ve spojitosti s tímto konkrétním případem byly vráceny izraelské bezpečnosti. Nejsou to jen slova odsouzení, ale jsou to činy,“ řekl.
Bližší informace Fajád neposkytl, nepotvrdila je zatím ani izraelská armáda.

Peres zdůraznil důležitost Fajádova prohlášení a pochválil palestinské jednotky za práci, kterou odvádějí v boji proti terorismu.

Vzhledem k tomu, že k útoku došlo na palestinském území, Fajád slíbil, že jeho vláda bude plnit své závazky a bude se snažit držet na uzdě ozbrojené skupiny, které útočí na Izrael.

Peres zdůraznil, že pro Izraelce je nejdůležitější bezpečnost a je pro ně těžké pochopit, proč jsou neustále napadáni, i když již opustili Gazu. Mají proto obavy, že se bude opakovat totéž, až opustí Západní břeh.



Izraelská armáda hledala vrahy dvou Izraelců také v nemocnici v Hebronu
Blízko Hebronu byli zavražděni dva Izraelci

30.12.2007 00:00 5