Praha Jeruzalém

[IMG R 10337]Jak jsme již informovali, palestinští poutníci z Pásma Gazy nakonec příležitost k vykonání pouti do Mekky dostali. V ponděli vyrazilo 700 Palestinců z Gazy ve 14 autobusech přes přechod Rafah do Egypta, odtud pojedou dál do Saudské Arábie. Na přechodu Rafáh došlo k problémům, když cestující prolomily bránu a egyptská policie musela několik hodin místo hlídat. Poté byli poutníci puštěni a mohli pokračovat v cestě. Egypt otevřel přechod Rafah pro Palestince z Gazy vůbec poprvé od převratu Hamásu, ke kterému došlo letos v červnu.
Podle představitelů Hamásu by mělo dalších 1 500 poutníků vycestovat v úterý. Představitelé Hamásu dokonce tvrdí, že 2 200 palestinských pasů bylo propašováno do Egypta, kde sídlí velvyslanectví Saudské Arábie, které udělilo poutníkům víza, tunelem, kterým se běžně pašují dodávky zbraní, munice, výbušnin a drog.
Zda se tato cesta uskuteční ale nebylo ještě před pár týdny jasné. Zájemci museli nejpre zaplatit poplatek 420 dolarů. Po převratu Hamásu v Gaze ale Hamás zmenit účet, na který se peníze posílaly a následně došlo k neshodám s oficiální vládou v Ramalláhu, která neměla k penězům přístup.
Dalším problémem pak byly uzavřené přechody z Gazy do Izraele a Egypta. O povolení průjezdu prý s Egyptem vyjednával Hamás i Izrael.

04.12.2007 00:00 4