Praha Jeruzalém

[IMG R 10392]Polský konglomerát Maryja, který kromě rozhlasové stanice provozuje také internetové stránky, noviny a televizní stanice, nezískal grant Evropské Unie 15 milionů Euro, který chtěl využít k založení školy mediálních studií. Rozhodl se proto změnit svou antisemitskou image a začal se považovat za nositele tradice polských kněží, kteří během holokaustu zachraňovali Židy.

Rádio Maryja, polské nacionalistické, konzervaticní a katolické rádio, je již několik let kritizováno kromě jiného také kvůli relativně primitivnímu antisemitismu. V pořadech rádia se objevily typické antisemitské zmínky o Židech, kteří podle rádia ovládají polskou vládu a chtějí uškodit Polsku. V neposlední řadě se zde často propírá také tzv. „průmyslu holokaustu“. Zpráva Rady Evropy označila rádio Maryja za „již několik let otevřeně podněcující  k antisemitismu.“ Centrum Simona Wiesenthala  iniciovalo petici odsuzující antisemitská prohlášení ředitele rádia, otce Tadeusze Rydzyka.

Po neúspěšné žádosti o grant EU se jeden z představitelů rádia obrátil na organizaci lidí, keří přežili holokaust, a stěžoval si, že proti udělení grantu protestovaly také žiovské skupiny. Podle pozorovatelů se v poslední době snaží rádio vyvarovat použití termínů Židé a používá místo něj slovo „zámožní“.

10.12.2007 00:00 15Zdroj: Ha`aretz