Praha Jeruzalém

[IMG R 10103]Během vánočního úklidu Chrámu narození se do sebe pustily dvě skupiny kněžích – kněží řecké ortodoxní církve a kněží arménské církve. Kněží připravovali baziliku na oslavy ortodoxních a arménských vánoc, které se konají první lednový týden.

Pranici mezi asi 50 řeckými a 30 arménskými kněžími vyvolal okamžik, kdy jeden z řeckých ortodoxních kněží vstoupil do části, která je spravována Armény. Chrám je totiž rozdělen na tři části, pod správu římské katolické církve, řecké ortodoxní a arménské. Kdykoliv někdo vstoupí do části, která mu nepatří, může to vyvolat spory. K tomu obvykle dochází právě během vánočního úklidu.

Rvačka za použití smetáků a kovových tyčí trvala asi 15 minut, kdy do chrámu přiběhli fotografové, aby si neobvyklou podívanou vyfotili. Za několik minut dorazili i neozbrojení členové palestinských bezpečnostních jednotek, aby obě skupiny od sebe oddělili.

Na místě zůstalo 7 zraněných, kteří museli být ošetřeni.

Fotografie si můžete prohlédnou na následujícím odkazu: Seven hurt in punch-up at Church of the Nativity (odkaz vede mimo tento server na stránky Times online)

29.12.2007 00:00 2Zdroj: Redakce Israel.cz