Praha Jeruzalém

[IMG R 10443]Mezi egyptskými vysokoškolskými studenty se rozvíjí nový nepředpokládaný trend – studium hebrejštiny. Data Ministerstva zahraničí ukazují, že více než 1 400 egyptských studentů je v současné době zapsáno v programech pro studium hebrejštiny.

Kurzy hebrejštiny nabízí v současné době více než 10 egyptských univerzit, obvykle jako součást fakult orientálních jazyků, které učí také turečtinu nebo perštinu.
Dvě hlavní egyptské univerzity, Ain Šams a al-Azhar,  dokonce vytvořily samostatnou fakultu hebrejštiny. Jedná se o velký počin zejména na těchto školách, které jsou jinak považovány za silně proti-izraelské.

Jeden učitel hebrejštiny, Egypťan, který nikdy nebyl v Izraeli, řekl izraelskému diplomatovi, že učí své studenty hebrejštinu prostřednictvím komediálních skečí  Ha?Gašaš Ha?chiver a izraelské muziky. Vyučující dokonce požádal o nové filmy, které by mohl svým studentům ukázat. Zdůraznil ale, že nesmějí zobrazovat žádný sex nebo nahotu, protože pak by mohl být obviněn z toho, že pouští studentům izraelské porno.

Státní představitelé vysvětlují tento trend  zejména egyptskou zvědavostí, pro některé je ale důvodem snaha „poznat svého nepřítele“. Mnoho studentů je na studium hebrejštiny posíláno také egyptskou zpravodajskou službou, která se nepříliš dobře dívá na studenty, kteří studují hebrejštinu čistě z vlastní iniciativy.

Studenti, kteří navštěvují Izraelské akademické centrum nebo docházejí na izraelskou ambasádu v Káhiře, jsou také obtěžováni bezpečnostními pracovníky, kteří je ustavičně vyslýchají a často je varují, aby se nevraceli. Ti studenti, kteří navštěvují kurzy hebrejštiny jsou považováni za velmi odvážné.

23.12.2007 00:00 10