Praha Jeruzalém

Americký prezident George W. Bush zahájil ve středu svou první oficiální návštěvu Izraele, jejímž cílem je uvést do pohybu stagnující blízkovýchodní mírové rozhovory a vyjasnit nejasnosti ohledně možnosti americké konfrontace s Íránem.
„Hledáme trvalý mír. Zde ve Svaté zemi vidíme novou příležitost pro mír a svobodu v celém regionu. Prodiskutujeme naši hlubokou touhu po bezpečnosti a svobodě a po míru na celém Blízkém východě,“ řekl Bush.
S prezidentem Bushem se po přistání na Ben-Gurionově letišti pozdravil izraelský prezident Šimon Peres, premiér Ehud Olmert i všichni izraelského vládního lenové kabinetu.
Státníci si mezi sebou vyměnili optimisticky laděné poklony, ale všichni se shodují, že před Bushem stojí velké výzvy a jeho šance na úspěch jsou nízké. Nikdo nečeká, že se mu podaří přesvědčit konzervativní arabské vlády o tom, že během zbývajícího roku Bushova funkčního období bude dostatek času pro o překlenutí sporů.
Navzdory tomu premiér Olmert a palestinský prezident Mahmúd Abbás přislíbili, že okamžitě začnou jednání o záležitostech tzv. konečného statusu, tedy jednání o otázkách na nichž veškerá předchozí jednání ztroskotala, nebo se k nim vůbec nedostala: hranice vymezující území Izraele a budoucího státu Palestina; vyřešení nároků na Jeruzalém; problém palestinských uprchlíků a v neposlední řadě také izraelské bezpečnostní požadavky.

09.01.2008 00:00 6Zdroj: Redakce Israel.cz