Praha Jeruzalém

Egypt ve středu umožnil stovkám palestinských poutníků, kteří vykonali pouť do Mekky, návrat ze svého území do Pásma Gazy přes hraniční přechod Rafáh po jejich týdenním zadržování na egyptské straně. V Izraeli tento krok vyvolal vlnu nevole. Ačkoli si poutníci nevynutili návrat násilím, jejich vpuštění doprovází nejasnosti a Izrael to vnímá jako porušení izraelsko-egyptského porozumění.
Ministr obrany Ehud Barak se totiž dohodl s egyptským prezidentem Husní Mubarakem a egyptským ministrem obrany na tom, že poutníci budou vpuštěni přes hraniční přechod Kerem Šalom pod izraelským dohledem. Hamás tuto dohodu odmítl s tím, že poutníci by pod izraelským dohledem být neměli. Návrat poutníků nyní oslavují Hamásem kontrolovaná média v Pásmu Gazy jako „vítězství odporu.“
Oficiální postoj Státu Izrael ještě zveřejněn nebyl. Kancelář premiéra, Ministerstvo zahraničí a Ministerstvo obrany zatím studují podrobnosti případu.
Izraelem požadované opatření nebyla zaměřeno proti samotným poutníkům, nýbrž proti pašování finanční hotovosti a teroristů do Pásma Gazy.
Bývalý palestinský premiér za Hamás, Ismaíl Haníja, mezitím poděkoval Egyptu za to, že se nepoddal izraelskému tlaku.

03.01.2008 00:00 5