Praha Jeruzalém

[IMG R 10465]Izraelská armáda zastřelila dva Palestince, kteří se se zbraní přiblížili k vojenskému stanovišti poblíž přechodu Erez a zahájili na vojáky palbu. Izraelská armáda se stále snaží zjistit identitu útočníků, palestinské zdroje však již zveřejnily, že jedním z nich byla žena, Asma Abu Fanunaová, obyvatelka uprchlického tábora Nuseirat v centrální Gaze.

Podle armády byli oba Palestinci spatřeni, jak se ruku v ruce přibližují v vojenskému stanovišti, očividně se snažili vypadat jako nevinný pár civilistů. Když se však dostali do vzdálenosti asi 50 metrů, začali na vojáky střílet.

Vojáci odpověděli střelbou a obě osoby zasáhli. Následné prohledání oblasti ukázalo, že u sebe Palestinci měli zbraně a výbušné zařízení.

Podle Šin Bet došlo od roku 2000 k nárůstu počtu žen zapojených do terorismu. Během této doby se ženy zúčastnily 100 teroristických činů proti izraelským cílům, 10 žen provedlo sebevražedný bombový útok. Sebevražedné útoky žen si vyžádaly život 37 civilistů a zranily 303 lidí.
Ve většině případů byly ženy použity jako krytí, protože vzbuzují méně podezření.
Většina žen zapojených do terorismu byla svobodná a bylo jim kolem dvaceti. Asi třetina byly vysokoškolačky. Jejich motivy k útoku byly většinou soukromé, včetně romantických vztahů s teroristy, osobních problémů nebo sebevražedných tendencí.

08.01.2008 00:00 4