Praha Jeruzalém

[IMG R 10369]Jeruzalémský soud v pondělí odsoudil Bassela Assamera za vraždu bývalého izraelského ministra pro turismus, Rechavama Ze′eviho. Assamer byl také uznán vinným z pokusu o vraždu Ze?eviho bodyguarda a z členství v Islámském džihádu.

Podle verdiktu soudu není pochyb o tom, že hrál Assamer velkou roli při plánování útoku společně s Hamdim Quranem, který byl odsouzen na doživotí.

Assamer vstoupil do Lidového fronty pro osvobození Palestiny v roce 2001 společně s Quranem proto, aby terorizoval obyvatele Izraele a zabil tolik Izraelců, kolik je jen možné, stojí v rozsudku.

Když se organizace v září 2001 rozhodla zavraždit Ze?eviho jako odplatu za zavraždění prominentního aktivisty, Assamer společně s dalšími členy vraždu naplánoval. K vraždě samotné pak došlo o měsíc později v hotelu Hyatt v Jeruzalémě.

Ze′evimu bylo v době vraždy 75 let. Se střelným poraněním hlavy ho nalezla jeho manželka Jael v osmém patře hotelu. Ministr byl v kritickém stavu převezen do nemocnice Hadassah Ein Kerrem, kde svým zraněním 17. října 2001 podlehl.

08.01.2008 00:00 3