Praha Jeruzalém

[IMG R 10459]Třídenní intenzivní operace izraelské armády v Nábulusu skončila v sobotu odpoledne a vojáci se z města stáhli. Tato operace byla jednou z největších na Západním břehu za posledních několik měsíců. Bylo při ní zadrženo 20 hledaných osob a odhaleny zásoby zbraní a laboratoř na výrobu výbušnin.

Vojenské jednotky, včetně vojáků z brigád Tzanchanim (výsadkáři), Golani a pohraničních jednotek, vstoupily do Nábulusu ve středu v noci a čelily odporu místních, kteří na vojáky házeli kameny a Molotovovy koktejly. Žádný z vojáků ale při střetech nebyl zraněn.

Podle armádních představitelů jednotky dosáhly všech stanovených cílů, zadržely 10 vysoce postavených hledaných osob a nalezly také začínající výrobnu raket Kassám. Jednotky operovaly také ve čtvrti Qasbah, kde se v podzemí schovávají hledané osoby i zbraně.Armáda zde vstoupila do tunelů a dalších podzemních prostor. Každé takové místo bylo po prohledání vojáky zničeno.

Během operace nalezli vojáci také laboratoř na výrobu výbušnin, kde nalezli pás s výbušninou. Nalezené výbušniny byly armádními ženisty zneškodněny.

Podle Palestinců bylo poničeno i několik obchodních a obytných budov a asi 40 lidí bylo zraněno. Palestinská samospráva izraelskou operaci v Nábulusu kritizovala s tím, že podkopává palestinské snahy o zajištění bezpečnosti, které prý v poslední době začaly nést ovoce.

06.01.2008 00:00 13