Praha Jeruzalém

[IMG R 10204]Zatímco se Izraelci v úterý na dvě minuty zastavili a připomněli si během dvou minut ticha oběti holokaustu, desítky členů radikálního proti-sionistického hnutí, Neturei Karta, protestovaly v Jeruzalémě proti státním ceremoniálům uspořádaným k památce obětí holocaustu.

Krátce před desátou hodinou dopolední se protestující z hnutí Neturei Karta shromáždili na Kikar Shabbat. Když se rozezněly sirény a lidé se zastavili a sklonili hlavy, začali protestující přecházet po křižovatce s transparenty „Sionistický den vzpomínky na holocaust“. Poté se krátce střetli s novináři, fotografy a kolemjdoucími a opět se rozprchli.

Jisrael Hirsch z Neturei Karta protest vysvětlil tím, že „Sionisté cynicky zneužívají holocaust pro své vlastní účely.“ Dále uvedl, že podle židovské tradice je to sionismus, co způsobilo holocaust a když stát prohlásil tento den dnem památky obětí holocaustu, tvrdí tím, že zachránil Židy.  To je prý důvodem uspořádání protestu. To že lidé tiše během sirén stojí, prý znamená účast těchto lidí na činech sionistického režimu v Palestině. Navíc je prý špatné, že den připadá na měsíc Nisan, kdy jsou zakázané rituály truchlení.

Hirsch neopomněl poznamenat, že členové Neturei Karta navštívili konferenci v Ženevě a dokonce seděli vedle íránského prezidenta během tiskové konference.

21.04.2009 00:00 30