Praha Jeruzalém

[IMG R 11280]Americký prezident Barack Obama napsal otevřený dopis předsedovi Konference prezidentů hlavních židovských organizací, kterým je Alan Solow. V dopise Obama říká, že se nechce pokoušet o prosazení míru na Blízkém východě „zvenku“. Mír musí být vyjednán přímo mezi vůdci, kteří jsou povinni učinit těžká rozhodnutí a kompromisy, jež tvoří dějiny.

„My jsme zavázáni pomoci jim, hlavně proto, že status quo neslouží zájmům Izraele, Palestinců ani Spojených států,“ uvedl Obama v dopise, který vznikl jako reakce na obavy židovských představitelů z americké politiky v Izraeli. Z tohoto důvodu židovské organizace v poslední době zvýšily svou aktivitu.

Americký prezident také píše, že „již více než 60 let američtí prezidenti věří, že usilovat o mír mezi Araby a Izraelci je v národním bezpečnostním zájmu Spojených států“ a dodal, že snaha dosáhnout míru je jeho hlavní prioritou od prvního dne v Bílém domě.

Obama zdůraznil, že americko-izraelské vztahy nebudou následkem současných neshod Washingtonu s Netanjahuovou vládou poškozeny. Na závěr americký prezident napsal, že „všechny strany v konfliktu by měly pochopit, že „náš závazek vůči izraelské bezpečnosti je neotřesitelný a že mezi nás nebude vražen žádný klín.“

22.04.2010 00:00 3