Praha Jeruzalém


[IMG R 11389]Během nedělního dne se Izrael ponořil do smutku. Dvě třetiny obětí ničivého požáru bylo v tento den pochováno na různých místech po celém Izraeli. Každý z 27 pohřbů provázely srdceryvné projevy rodiny a blízkých. Většina obětí byli dvacátníci a třicátníci. Více než 30 dětí ztratilo jednoho z rodičů.

Podle židovské tradice se má pohřeb konat co nejdříve po úmrtí. Mnoho rodin však muselo čekat až do neděle, protože expertům trvalo téměř tři dny, než se jim na základě vzorků DNA a zubařských záznamů podařilo identifikovat zemřelé, jejichž těla byla úplně spálena.

Nejmladší obětí se stal teprve 16letý dobrovolný hasič Elad Riven, kterého ve svém projevu vzpomněl i izraelský prezident Šimon Peres. Když se Elad dozvěděl o požáru, odešel z vyučování, aby mohl pomáhat. Rozmluvit mu to nedokázala ani jeho matka, kterou požádal, aby mu dovezla jeho hasičskou uniformu.

„Vběhl jsi přímo do ohně a ten nezná slitování. Padl jsi bez uniformy, ale jako statečný voják,“ řekl v projevu Šimon Peres.

06.12.2010 00:00 17Zdroj: Jerusalem Post