Praha Jeruzalém

Palestinské vězně propuštěné z izraelského vězení čeká na domácí půdě vřelé přivítání a jsou oslavováni jako hrdinové bez ohledu na to, jak brutální činy spáchali. Nadto však ke všemu dostanou pořádný balík peněz. Týká se to všech 26 nedávno propuštěných vězňů z plánovaného celkového počtu 104 osob.

Palestinská samospráva vyplácí Palestincům, kteří prošli izraelským vězením, vysoké odškodné dosahující částky až 60 000 dolarů. Každý vězeň, který si v izraelském vězení odseděl více než 25 let získá statut náměstka ministra Palestinské samosprávy nebo hodnost armádního generála, přičemž k oběma těmto statutům náleží měsíční příspěvek necelých 4000 dolarů. Vězni odsouzení na 15 až 25 let získají nižší pozice v establišmentu a nižší příjem – cca 2800 dolarů měsíčně. Issa Abed Rabbo, nejdéle zavřený odsouzenec dostane 60 000 dolarů a palestinská samospráva zaplatí náklady na jeho plánovanou svatbu.

Je obecně platným pravidlem, že jakýkoli Palestinec odsouzený v Izraeli za trestné činy narušující bezpečnost dostává od Palestinské samosprávy měsíční plat, jehož výše se odvíjí od délky trvání trestu odnětí svobody. 

23.11.2013 00:00 16