Praha Jeruzalém

V Tel Avivu došlo po roce k teroristickému útoku na vozidlo hromadné dopravy. Díky všímavé cestující tento útok na rozdíl od předchozích případů skončil bez civilních obětí.

Jedna z cestujících v autobusu jedoucího na trase z Bat Jam do Bnei Brak si všimla podezřelého batohu, otevřela jej, spatřila v něm dráty a ihned na něj upozornila řidiče. Batoh explodoval o několik minut později, když už všichni cestující autobus opustili a na místě zasahovala policejní jednotka ve snaze deaktivovat bombu v něm uloženou. Při výbuchu byl lehce zraněn policejní pyrotechnik.

Palestinská hnutí Hamás a Islámský džihád na tento pokus o atentát reagovala pochvalně, nicméně se k jeho provedení nepřihlásila. Podle Mošira al-Masriho (Hamás) by měl Izrael pochopit, že nepozná stabilitu, dokud budou Palestinci žít v nestabilitě. Ahmed al-Madlal (Islámský džihád) řekl, že bitva mezi Izraelem a hnutím odporu pokračuje a že ozbrojené skupiny nikdy nevyvěsí bílou vlajku. „Odmítáme tiše sedět, když Izrael pošlapává práva Palestinského lidu,“ prohlásil al-Madlal. Al-Masri dále varoval představitele palestinských bezpečnostních služeb, aby nepodnikali kroky proti operativům Hamásu na Západním břehu s ohledem na napětí mezi Fatáhem ovládajícím Západní břeh a Hamásem v Gaze, který se staví kriticky vůči spolupráci bezpečnostních složek Palestinské samosprávy s Izraelem.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman útok odsoudil a řekl, že „klidná období, která si užíváme, jsou výsledkem důležité preventivní práce prováděné bezpečnostními organizacemi a nikoli přestávky, kterou si teroristé udělají kvůli vyjednáváním…“

Poslední obdobný útok proti veřejné dopravě byl proveden v listopadu 2012 v Tel Avivu během dopravní špičky. Zraněno bylo 17 osob. Ozbrojence Islámského džihádu, který stál za tímto útokem jako „plánovač“ zabili izraelští vojáci v říjnu 2013 v přestřelce během vojenského zásahu na Západním břehu. V roce 2011 roztrhl výbuch bomby autobus v Jeruzalémě. Zahynul britský turista a dalších 30 osob bylo zraněno.
 

22.12.2013 00:00 15