Praha Jeruzalém

Očividně kvůli nízké šanci na úspěch odstoupil Izrael od snahy získat místo v Radě bezpečnosti OSN.

Od: World Israel News

Izrael v pátek stáhl svou kandidaturu na dvě místa v Radě bezpečnosti OSN v roce 2019/2020. Hlasování o pěti nových členech je naplánováno na příští měsíc.

Židovský stát by měl malou šanci na výhru kvůli aktuální proti-izraelské zaujatosti OSN.

Nominovaní na dvouleté funkční období v RB jsou voleni podle jejich regionální geografické polohy a Izrael je jediná země na Blízkém východě, která ještě nikdy zvolena nebyla. Na rozdíl od jiných zemí, které se nacházejí v asijsko-tichomořské oblasti OSN, je Izrael v regionální skupině „západní Evropy a ostatních“ kvůli neochvějnému odmítání muslimských zemí v Asii začlenění Izraele zde.

V rozhovoru, který byl zveřejněn přesně před rokem v The Jerusalem Post, izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon vyjádřil víru v získání těchto míst v RB a řekl: „Myslím, že je jasné, že dostaneme podporu USA …. Myslím, že můžeme dokonce očekávat aktivní podporu na tento významný post. „

„Po konzultaci s našimi partnery, včetně našich dobrých přátel, se izraelský stát rozhodl odložit svou kandidaturu na místo v Radě bezpečnosti,“ uvedla v pátek Izraelská mise při OSN.

„Bylo rozhodnuto, že budeme i nadále jednat s našimi spojenci, abychom Izraeli umožnili realizovat své právo na plnou účast a začlenění do rozhodovacích procesů v OSN. To zahrnuje i Radu bezpečnosti, stejně jako náš důraz na oblasti související s rozvojem a inovacemi, „konstatuje zpráva.

05.05.2018 09:35 Daniel Žingor130Zdroj: World Israel News

Klíčová slova