Praha Jeruzalém

Izraelské ministerstvo pro bydlení zveřejnilo tendry na výstavbu dalších 1 162 domů v Judsku a Samaří.

Od: World Israel News

Izraelské ministerstvo bydlení ve čtvrtek zveřejnilo veřejné zakázky na výstavbu 1 162 domů v Judeji a Samaří.

Nabídky jsou pro 409 domů ve městě Ariel v Samaří, 459 domů ve městě Ma’ale Adumim, jižně od Jeruzaléma v Judsku, 250 domů v Elkane v Samaří a 44 v Ma’ale Efraim v Samaří.

Vypisání tendrů ze strany ministerstva bydlení je nutným byrokratickým krokem, který je podmínkou realizace projektů v Judsku a Samaří, a to i po obdržení „konečného potvrzení“ ze strany ministerstva obrany, vysvětluje Times of Israel.

Toto oznámení přichází den poté, co Izrael oznámil, že plánuje výstavbu asi 2000 bytových jednotek či domů na různých místech v celé Judea a Samaří.

V tomto regionu žije téměř půl milionu Izraelců.

Bílý dům se zatím rozhodl upustit od kritiky Izraele za tzv. „osiídlovací expanzi „, což je v ostrém kontrastu s přístupem předchozí ameriké administrativy.

Izrael se několik let vyhýbal výstavbě a rozvoji v Jeruzalémě, Judeji a Samaří, a to kvůli obavám z bývalého prezidenta Baracka Obamy a jeho administrativy, který opakovaně kritizoval izraelskou „osadnickou“ činnost.

Zatímco prezident Donald Trump obecně charakterizoval stavbu Izraele v Judeji a Samaří jako „nepomáhající“ míru, Izrael údajně tyto otázky koordinuje s Washingtonem. Netanjahuova vláda schválila více než 10 000 nových domovů pro Izraelce od doby, kdy prezident Trump nastoupil do svého úřadu.

Velmi málo schválených projektů se však doposud reálně posunulo dopředu.

31.05.2018 07:50 Daniel Žingor365Zdroj: World Israel News