Praha Jeruzalém

Po nelegálním vniknutí na izraelské území Palestinci spustili palbu na pozice IDF. V reakci na to izraelské letectvo bombardovalo cíle Hamásu v Gaze.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

Izraelské letecké síly (IAF) v úterý večer bombardovaly „podzemní teroristickou infrastrukturu Hamásu“ v severní Gaze a dva vojenské cíle, které patří k námořní síle této teroristické organizace.

IDF uvedla, že její údery byly reakcí na přeshraniční incident, ke kterému došlo o den dřív, kdy několik teroristů z pásma Gazy proniklo do Izraele a zahájilo palbu na pozice IDF.

Palestinské zdroje informovaly o tom, že realizovaný útok na loď ji zničil.

IDF zdůraznila, že letecké údery byly provedeny v reakci na pokračující pokusy Hamásu o vyslání dronů a zápalných draků s úmyslem provést teroristickou činnost a zasáhnout izraelské území. „

„IDF považuje tyto pokračující pokusy za velmi vážné, konkrétně každodenní pokusy Hamásu poškodit izraelskou bezpečnostní infrastrukturu a ohrožování bezpečnosti izraelských civilistů,“ uvedla ve svém prohlášení. „IDF je odhodlána plnit své poslání a chránit izraelské civilisty.“

„Teroristická organizace Hamás je zodpovědná za všechny hrozby pocházející z pásma Gazy, nad i pod zemí, proti izraelským civilistům a izraelské suverenitě a to bude mít své následky.“

Události v úterý večer nastaly poté, co tank IDF, bezprostředně po předchozí přeshraniční události, zaměřil pozorovatelnu Hamásu v jižním pásmu Gazy.

Izraelský ministr obrany Avigdor Liberman novinářům odhalil, že „podzemní teroristická infrastruktura Hamasu“ na které byly letecké útoky zaměřeny, byla teroristickým tunelem.

„Pokusy zaútočit na Izrael ze vzduchu, přes plot a podzemí budou blokovány ocelovou zdí a silou IDF,“ uvedl a radil vedení Hamásu, aby přijali „to, že jejich vojenský projekt selhal „a namísto toho investovali do“ zlepšení životů obyvatel Gazy. „

Jedná se o desátý teroristický tunel, který Izrael zničil v posledních týdnech. Každý tunel, aby byl vykopaný a zpevněný, stojí miliony.

V pondělí večer palestinský dron vypuštěný z Gazy porušil izraelský vzdušný prostor a spadl do otevřeného prostoru v oblasti Sha’ar Ha’Negev. IDF uvedla, že dron „byl pod kontrolou“.

Tyto poslední události se objevily mezi každodenním násilím na hranicích mezi Izraelem a Gazou, které organizuje Hamás, islámská teroristická skupina, která řídí toto pásmo a vyzývá k zničení Izraele.

„Pochod návratu“ vyvrcholil minulé pondělí krvavým dnem násilí, během kterého bylo zabito asi 60 Palestinců, většinou teroristů Hamásu.

Od té doby je hranice nejklidnější za dobu osmi týdnů, tedy od té doby, co nepokoje začaly. IDF ovšem zůstává v této oblasti v pohotovosti v očekávání dalšího vzplanutí.

23.05.2018 10:17 Daniel Žingor291Zdroj: World Israel News

Klíčová slova