Praha Jeruzalém

Izraelští bezpečnostní představitelé věří, že Írán zvažuje úder na Izrael ze Sýrie.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Stanice Channel 2 ve večerních zprávách v neděli uvedla, že vládní představitelé Izraele věří, že Írán pravděpodobně připravuje útok na židovský stát a to v blízké budoucnosti. Toto se děje v atmosféře nedávných útoků na syrské sklady zbraní, na drony, které napadly Izrael a další íránské cíle v této válkou rozervané zemi jen během minulého měsíce.

Nejpravděpodobnějším způsobem by, podle bezpečnostních expertů, byly rakety země-země, které Írán v Sýrii má a jsou zaměřené na cíle v severním Izraeli. Podle této zprávy však předpokládají, že by se Írán snažil omezit zásah na vojenské cíle – stejně jako předpokládaně Izrael v Sýrii – aby nevyvolal širší konflikt.

Írán by pravděpodobně využil „zastoupení“, tedy Hizballáh nebo jiné pro-íránské milice, které jsou v Sýrii hojně přítomné, aby odpálily rakety, ve snaze poskytnout islámské vládě „pravděpodobné odpuštění“ s tím, aby nebylo úplně jasné, kdo by měl být považován za viníka útoku.

Ve čtvrtek v Rádiu Haifa varoval generálmajor Amos Yadlin, bývalý šéf vojenské rozvědky a současný výkonný ředitel Institutu pro národní bezpečnostní výzkum (INSS) v Tel Avivu, že Izrael musí být připraven na íránskou reakci na útoky, které Írán utrpěl v Sýrii. Odhadl dokonce, že raketový útok na zbrojní sklad v Sýrii z minulého týdne, který způsobil masivní výbuch a údajně i smrt několika íránských vojáků – připsaný na vrub Izraele, ale nikoliv potvrzený z oficiálních míst – mohl být preventivním úderem Izraele, ke znemožnění raketového úderu na něj.

Na nedělním zasedání vlády se premiér Benjamin Netanjahu také zmínil o íránské hrozbě. Přednesl seznam pokročilých zbraní a zbraňových systémů, které Írán do Sýrie přimístil, a dodal, že Izrael je na konfrontaci připraven. Bylo by lepší mít to za sebou „teď než později,“ řekl a varoval: „Nechceme eskalaci, ale jsme připraveni na jakýkoli scénář.“

06.05.2018 09:49 Daniel Žingor377Zdroj: World Israel News

Klíčová slova