Praha Jeruzalém

Arabské ovládnutí Chrámové hory, pozvolný nárůst teroristických útoků a útoky Hamásu jsou součástí širší arabské eskalace směřující k Třetí intifádě.

Autor: Yochanan Visser

„Tichá intifáda“, tak zněl nadpis článku na této stránce (http://www.israelnationalnews.com, pozn.red.) o nedávných palestinsko-arabských teroristických útocích v Izraeli.

Článek se zabýval zprávou vytvořenou skupinou Boomerang Fighting for Israel, ve které stálo, že od začátku roku 2019 došlo k 360 teroristickým útokům vůči Izraelcům, mezi nimi ke střelbě a nájezdům auty.

Nedávný nárůst arabského teroru v Judsku a Samaří, rovněž i v Gaze, souvisí s novou krizí ohledně muslimské nadvlády na Chrámové hoře, kde se muslimové na konci února zmocnili oblasti okolo Zlaté brány – ale má i další kořeny.

V pátek 22. února se tisíce muslimů násilně protlačily ke Zlaté bráně, v hebrejštině známé jako Sha’ar HaRachamim (Brána milosrdenství).

Brána a její bezprostřední okolí byla uzavřena pro veřejnost od roku 2003, kdy Hamás a severní větev Islámského Hnutí používali toto místo pro anti-izraelské aktivity.

Důvodem, proč se nyní muslimové rozhodli rozšířit svou vládu nad Chrámovou horou byly časté návštěvy „osadníků“ (čti izraelských Židů) na nejsvětějším místě judaismu, které podle představitele Fatahu Abdela Khadera „pošpinily“ mešitu El-Aqsa.

Skutečným důvodem bylo však ovládnutí Waqf, jordánské nadace spravující Chrámovou horu, představiteli Palestinské samosprávy a členy Muslimského bratrstva.

Nová rada Waqf skládající se nyní z Jordánců, zástupců PA a členů Muslimského bratrstva nařídila novou vlnu násilí a ovládnutí Zlaté brány pod záminkou, že Izrael tam plánuje postavit modlitební dům pro Židy.

Žádný takový plán samozřejmě neexistuje, ale Mahmoud Habash, poradce vůdce PA Mahmouda Abbase v náboženských záležitostech přesto považoval za nezbytné povolat své bratry muslimy, aby bránili Chrámovou horu.

Habash tvrdil, že Zlatá brána je součástí „islámské doktríny“ a varoval muslimy, aby neposkytli ani jednu píď Jeruzaléma a Chrámové hory, protože to by bylo to samé, jako kdyby „podstoupili Mekku a Korán“.

Napětí dál narůstalo tento týden, po tom, co izraelský soud v Jeruzalémě nařídil, aby stát uzavřel Zlatou bránu a požadoval, aby Waqf vysvětlil své počínání na Chrámové hoře.

Pochopitelně, že Waqf odmítl vyhovět soudnímu nařízení a řekl, že Izrael nemá žádnou jurisdikci nad Haram esh-Sharif, jak muslimové Chrámovou horu nazývají.

Hamás a PA nyní zintenzivňují podněcování vůči Izraeli pomocí teroristické skupiny působící v Gaze, která volá po dnu pomsty v Jeruzalémě, až v pátek (tj. 8.3.2019, pozn.red.) vystoupí na Chrámovou horu tisíce muslimů k povinné páteční modlitbě.

Hlásná trouba Hamásu, televizní stanice el-Aqsa vede podněcující kampaň proti Izraeli a vysílá videa volající po masakru a „opékání“ Židů.

Tato televizní stanice byla tento týden izraelskou vládou prohlášena za „teroristickou organizaci“, což byl tah chválený Palestinskou hlídací radou nad médii.

Jako obvykle, palestinští arabští vůdci a Waqf používají lži o mešitě el-Aqsa, aby vyvolali násilí proti Izraeli, které tentokrát může skončit novou „intifádou“ – oblíbený arabský termín pro nevyrovnanou válku proti Izraeli.

IDF nedávno varovala, že palestinské arabské frakce chystají novou vlnu násilí – varování, které bylo politickým establishmentem v Izraeli ignorováno.

Pravda je taková, že Hamás se snažil vyvolat takové „povstání“ od března 2018, po usmíření s Íránem.

Takzvaný „Velký pochod návratu“, organizované násilí podél hranice s Gazou zuří s nepolevující silou a mohlo by nyní zažehnout novou válku s Izraelem, poté co Hamás obnovil „balónový džihád“ – útoky zápalnými balóny, které přinášejí čím dál tím více výbušných zařízení na izraelské území.

Hamás je také zapletený do pozvolného nárůstu teroru v Judsku a Samaří a stojí za znovu se objevující střelbou a nájezdy auty v izraelské biblické vlasti.

Egyptská tajná služba navíc ve čtvrtek zveřejnila, že Hamás je zásobován zbraněmi a municí přes poušť Sinaj, podle zprávy izraelské televizní stanice MAKO.

Tato zpráva neuvádí, kde se zbraně vzaly, ale Sinajský poloostrov byl často využíván k transportu íránských zbraní pro Hamás, které byly posílány do Súdánu a odtud pašovány Hamásu přes Sinaj.

Írán chce, aby Hamás zatáhl Izrael do války, a tak ho oslabil, před tím, než spustí plánovanou válku na více frontách, která má za cíl uskutečnit vytoužené vyhlazení židovského státu, jak se nedávno nechali slyšet íránští vůdci a Hassan Nasrallah, vůdce Hezbollahu v Libanonu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek varoval Hamás, že pokud bude pokračovat s agresí proti Izraeli, dostane „ráznou odpověď“.

Palestinská samospráva mezitím pracuje v tandemu s Jordánskem na vytvoření faktů na území v Jeruzalémě.

Spolupráce ohledně rostoucí muslimské nadvlády na Chrámové hoře je jeden z faktů, které chtějí tyto dva partneři vytvořit. Další se zase snaží sabotovat izraelskou snahu o vylepšení životních podmínek v arabském Jeruzalémě a plán, jak změnit přijímací programy na arabské školy ve městě.

PA nazývá tento masivní rehabilitační program „sionistickým spiknutím“, jak vykořenit muslimský charakter Jeruzaléma.

Aby to bylo ještě komplikovanější, i cizí hráči aktivně pracují na tom, aby ustanovili plnou muslimskou nadvládu nad arabským Jeruzalémem a Chrámovou horou.

Turecko je jedním z těchto cizích hráčů a další dvě muslimské země, které se snaží získat základnu v arabském Jeruzalémě jsou Maroko a Saudská Arábie.

Islamistický režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana používá Dawu (charitu s cílem přesvědčování a obracení na víru) a pracuje v tandemu s Muslimským bratrstvem, aby dosáhl svého cíle ovládnout arabský Jeruzalém.

Islamistická organizace Hizb ut-Tahrir (Strana osvobození) je důležitým ne-státním hráčem, který se také pokouší zradikalizovat jeruzalémské Araby. Tato organizace provozuje v arabských čtvrtích hlídky cudnosti a snaží se zavést dodržování Šaríi (islámské právo) ve „Východním Jeruzalémě“.

PA stále více používá islám jako faktor pro ospravedlnění svého agresivního chování a nedávno varovala arabské státy proti normalizaci s Izraelem, protože to by se rovnalo „zradě“.

Jordánsko, které je domovem pro většinu palestinských Arabů, i PA jsou silně proti dosud nezveřejněné nové mírové iniciativě Trumpovy vlády.

Vůdce PA Mahmoud Abbas nedávno prohlásil, že by dal přednost smrti, než aby ustoupil Izraeli, a přísahal, že se nezapíše do historie jako „zrádce“.

Abbas je možná nejlepším příkladem radikalizace mezi palestinskými Araby.

Skomírající vůdce PA, považovaný západem za umírněného, trvá na pokračování své tolik kritizované politiky „za zabití zaplať“ – vyplácení měsíčních stipendií palestinským teroristům v izraelských vězeních, dokonce pokud to znamená, že nebude schopný zaplatit státním úředníkům na území pod svou vládou.

Izrael minulý měsíc oznámil, že zastaví převod cel a daní, které vybírá ve prospěch PA, dokud PLO nepřestane platit teroristům a jejich rodinám.

Toto vše dává jasně najevo, že palestinská společnost je sudem prachu, který čeká na výbuch, a že dlouho očekávaná bitva o Jeruzalém by mohla začít brzy.

08.03.2019 16:06 Lucie Krchňáková1486Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News