Praha Jeruzalém

Premiér slibuje, po zabití muže v Ashkelonu a odpálení stovek raket z Gazy, pokračovat v rozsáhlé vojenské akci.

Od: Arutz Sheva, 5.5.2019 11:54

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli ráno na začátku týdenního zasedání kabinetu řekl, že pověřil IDF, aby, v reakci na raketovou palbu na Izrael pokračovala v rozsáhlých útocích v pásmu Gazy.

„Nařídil jsem IDF, aby pokračovala v masivních útocích proti teroristickým objektům a velkému počtu obrněných, dělostřeleckých a pěchotních sil v okolí Pásma,“ řekl Netanjahu. „Hamas nese odpovědnost za své činy, ale také za aktivity Islámského džihádu a zaplatí velmi vysokou cenu.“

„Jménem všech občanů Izraele bych chtěl poslat soustrast rodině Moshe Agadiho, otce čtyř lidí, který byl zavražděn raketou v Aškelonu. V této těžké hodině bych chtěl posílit jeho rodinu a popřát rychlé a úplné uzdravení raněných, nechť je požehnána jeho památka, “dodal premiér.

V uplynulých hodinách IDF zaútočila na teroristické cíle, mezi něž patřily i skladiště zbraní pro teroristické organizace v pásmu Gazy, která jsou záměrně zamaskována a skryta v blízkosti civilního obyvatelstva, v domech teroristů patřících k Islámskému džihádu a Hamasu.

Mezi napadené cíle patří sklady zbraní v domech dělníků Hamásu v Rafahu a Khan Yunis a sklad zbraní ve velitelském domě „divize“ Hamásu ve městě Gaza.

Od počátku eskalace bylo na Izrael odpáleno 450 raket. 150 z nich bylo zachyceno systémem Iron Dome.

Mluvčí IDF Ronen Manelis řekl, že letectvo napadlo asi 200 cílů, včetně teroristických buněk, malých budov a skladů, kde byly vyráběny pokročilé rakety.

Doposud bylo v pásmu Gazy zabito osm teroristů a mluvčí IDF zdůraznil, že armáda se připravuje na několik dní bojů. IDF rovněž popřela odpovědnost za smrt matky a dítěte v pásmu Gazy a uvedla, že byli zabiti v důsledku rakety, která dopadla v pásmu Gazy. Podle Manelise jsou pokusy obviňovat z tohoto incidentu Izrael „teroristickou propagandou“. Matka a dítě, o kterých v Gaze tvrdí, že byli zabiti při útoku IDF, byli zabiti zbraněmi Hamasu.

Moshe Agadi, 58-letý obyvatel Ashkelonu a otec čtyř dětí, zemřel v sobotu večer poté, co byl přibližně ve 2:30 kriticky zraněn při raketovém útoku, který zasáhl budovu v oblasti Ashkelon.

Zdravotníci z Magen David Adom poskytli muži lékařské ošetření a evakuovali ho do nemocnice Barzilai v Ashkelonu se šrapnely v hrudi a žaludku. Nemocnice oznámila jeho smrt přibližně o hodinu později. Jeho pohřeb se bude konat v 16 hodin.

05.05.2019 14:08 Daniel Žingor189Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova