Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Po zveřejněnní toho, že Mekorot pro zásobování Gazy vybudoval nový vodovodní systém, Yediot Acharonot oznámily, že Izrael bude pro Gazu stavět i novou kanalizaci. Ta povede od hustě obydlených čtvrtí na severu Pásma Gazy a odvede odpadní vody přímo do čistírny v pohraniční oblasti na území Izraele.

Autor: Dov Benovadia, pátek 21. června 2019 4:09

V současné době končí znečištěná voda z Gazy v Izraeli – Gazané totiž vypouštějí své odpadní vody do několika toků, které vedou z Gazy do Izraele. Takto jdou do Izraele denně tisíce metrů krychlových znečištěných odpadních vod a to se stalo významnou ekologickou hrozbou. Odpadní vody v této oblasti poškozují zemědělství a úředníci se obávají, že proniknou i do spodních vrstev v regionu a zasáhnou zásobování stovek tisíc lidí. Izraelští představitelé jsou přesvědčeni, že neexistuje jiná alternativa, než vybudovat kanalizaci.

Začátkem tohoto týdne bylo oznámeno, že společnost Mekorot Water Company v koordinaci s Vodohospodářským úřadem vybuduje pro Gazu nový vodovodní systém. Po jeho dokončení bude nové potrubí propojeno na izraelské a stávající vodovodní systémy Gazy, přičemž Mekorot uvolní vodu pro místní orgány v Gaze, aby ji tyto dále poskytly svým obyvatelům.

Projekt bude stát „několik milionů šekelů“, uvádí ve zprávě představitelé Mekorotu Ti dále uvádí, že projekt bude realizován bez ohledu na aktuální bezpečnostní situaci, protože je nutné zajistit budoucnost vodního hospodářství Izraele a Gazy.

Izrael dnes dodává vodu do Gazy přes tři potrubí. Předchozí dohody mezi Izraelem a Hamasem obsahují požadavky na zásobování Gazy 10 miliony metrů krychlových vody; Izrael reálně posílá asi 11,5 milionu. Při nedávných rozhovorech o porozumění mezi Izraelem a Hamasem v důsledku nedávných raketových útoků na jižní Izrael bylo rozhodnuto, že Izrael pomůže vylepšit vodovodní systém Gazy. O něm se izraelští představitelé vyjádřili, že je „na hranici kolapsu“.

Představitelé Mekorotu uvedli, že efektivnější distribuce vody zmírní hrozbu zasažení spodní vrstvy, která je v Gaze velmi mělce položená a hrozí nebezpečí, že by se naplnila mořskou vodou – což by bylo – zejména pro místní zemědělství – zničující.

24.06.2019 06:20 Daniel Žingor377Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova