Praha Jeruzalém

Íránské revoluční gardy: Nepovažujeme sionistický režim za jakkoli oddělený od zločinného amerického režimu.

Autor: Elad Benari, 8.1.2020 3:47

Íránské revoluční gardy (IRGC) v úterý v noci varovaly USA před „dalšími provokacemi“ a vyhrožovaly, že pokud Washington provede odvetu za íránský raketový útok na jeho základny v Iráku, zaútočí na jejich spojence, včetně Izraele.

„Varujeme Velkého satana, krvežíznivý a arogantní režim USA, že jakýkoli nový akt zla nebo jakákoli další agrese (vůči Íránu) bude mít zha následek ještě bolestivější a drsnější reakce,“ uvedla IRGC v prohlášení citovaném zpravodajskou agenturou Tasnim.

„Varujeme všechny spojence USA, kteří poskytli své základny jejich teroristické armádě, a kteří poskytují své území k nepřátelským a agresivním činům proti Íránské islámské republice, že na ně zaútočíme,“ uvádí prohlášení.

„V žádném případě nepovažujeme sionistický (izraelský) režim v těchto zločinech za jakkoli oddělený od zločinného amerického režimu,“ uvádí dál.

IRGC naléhá na americký lid, aby vyzval k návratu amerických sil domů, aby zabránil tak dalším ztrátám a nedovolil vládě ve Washingtonu ohrožovat životy amerických vojáků.

Pentagon potvrdil, že Írán vypustil více než tucet balistických raket proti americkým vojenským a koaličním silám v Iráku.

„Pracujeme na počátečním vyhodnocení poškození z bitvy. V posledních dnech a v reakci na íránské hrozby a akce přijalo Ministerstvo obrany veškerá opatření k zajištění ochrany našich zaměstnanců a partnerů. Tyto základny jsou, kvůli náznakům, že íránský režim plánoval napadnout naše síly a zájmy v regionu, ve vysoké pohotovosti,“ uvádí prohlášení Pentagonu.

„Při hodnocení situace a naší reakce, přijmeme veškerá nezbytná opatření k ochraně a obraně amerického personálu, našich partnerů a spojenců v regionu.“

Íránská státní televize uvedla, že Teherán na leteckou základnu Ain Assad, kde jsou umístěny americké jednotky v Iráku, vypustil „desítky“ raket typu země-země.

Státní televize popsala útok jako pomstu Teheránu za zabití generála Qassema Soleimaniho, velitele Íránských revolučních gard.

Televize uvedla, že se operace jmenuje „Mučedník Soleimani“ a dodala, že se jí zúčastnila i letecká divize gardy, která řídí íránský raketový program.

Íránský útok následoval pár dní po vzájemných hrozbách mezi USA a Íránem po Soleimaniho smrti.

Soleimaniho nástupce, brigádní generál Esmail Ghaani, vyhrožoval Američanům jen pár hodin po leteckém útoku, který zabil Soleimaniho, a řekl: „Jen trochu trpělivosti a uvidíte těla amerických vojáků po celém Středním východě.“

V sobotu Trump pohrozil, že pokud Islámská republika zasáhne Američany nebo americká aktiva, zaútočí na 52 íránských míst, včetně těch, která jsou důležitá pro íránskou kulturu.

V neděli Trump svou hrozbu vystupňoval, když řekl, že kulturní místa v Íránu jsou vhodná k odvetným opatřením.

„Oni tedy mohou zabíjet naše lidi. Mohou mučit a mrzačit naše lidi. Mohou používat nástražné bomby na silnicích a vyhazovat naše lidi do povětří. A my se nesmíme dotknout jejich kulturních míst? Takto to nefunguje,“ řekl novinářům.

V pondělí na Trumpovy hrozby zareagoval íránský prezident Hassan Rouhani a řekl, že by nikdo neměl ohrožovat jeho zemi.

08.01.2020 05:27 Daniel Žingor452Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova