Praha Jeruzalém

Polský prezident Andrzej Duda v televizním rozhovoru tvrdě zkritizoval ruského prezidenta a izraelského ministra zahraničí.

Od: Arutz Sheva, 21.1.2020 5:03

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí, v rozhovoru s Amichai Steinem pro Kan 11 News, tvrdě zkritizoval ruského prezidenta Vladimíra Putina a ministra zahraničí Yisraela Katze.

Duda, který zrušil svou účast na události v Jeruzalémě při příležitosti 75. výročí osvobození tábora smrti v Osvětimi na protest proti tomu, že tam nemohl vystoupit řekl, že hlavní událost k 75. výročí osvobození Osvětimi se bude konat v Polsku za přítomnosti 200 přeživších z celého světa.

„Pokud jde o mě, hlavní událost bude tady. Možná bych přišel, aby mi neřekli, že takové události bojkotuji. Ale ta skutečná událost musí být tady,“ namítl Duda.

„Věřím a vždy jsem věřil, že tyto události u příležitosti Mezinárodního dne památky holocaustu by se měly konat v Osvětimi a že toto je to nejdůležitější místo k připomenutí obětí holocaustu,“ dodal. „Letos se tedy při příležitosti 75. výročí osvobození tábora uskuteční stejná mezinárodní událost, na které se mimochodem zúčastní prezident Reuven Rivlin, v areálu tábora Osvětim.“

Duda zaútočil na ruského prezidenta Vladimíra Putina, který nedávno prohlásil, že během Druhé světové války Polsko spolupracovalo s nacisty. „Je mi líto, že to tak musím říct, ale Putin šíří lži. Dělá to s cílem sejmout ze Stalina a Ruska zodpovědnost za rozpoutání války společně s nacistickým Německem. Předpokládal jsem, že se za to stydí.“

Polský prezident také ostře zkritizoval ministra zahraničí Jisrael Katze, který loni uvedl, že Poláci „sají antisemitismus smateřským mlékem“. Duda uvedl, že nemá v úmyslu potkat se s mužem, který něco takového řekl, dokud se za to neomluví.

„Jsou tady Židé narození v Polsku před Druhou světovou válkou a přežili holocaust, a ti se domnívají, že si Polsko a Poláci zaslouží omluvu. Tato slova byla vůči nám a vůči naší zemi, bez pochyby, velmi urážlivá,“ řekl.

21.01.2020 07:02 Daniel Žingor255Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova