Praha Jeruzalém

Právě studuji v Izraeli a každý den sleduji postupný vývoj situace v Izraeli, a také v České republice, kde mám rodinu.

Autor: Karolína Kovaříková, 22.3.2020

Rozhodla jsem se proto napsat stručné srovnání toho, jaký je každodenní život v Izraeli ve srovnání s Českou republikou, a o tom, jak pokračují má studia na univerzitě Bar Ilan, i přes to, že ani ne týden po jejich začátku, musely být univerzity uzavřeny a přejít do online režimu.

Izraelská opatření

Od začátku propuknutí nákazy koronavirem začal Izrael, tak jako i jiné státy dělat různá bezpečnostní opatření. Nejprve uzavřel své hranice pro cizince. Tisíce Izraelců, kteří se vraceli ze zahraničí zpět domů, zůstali v karanténě. Postupně vláda začala zavírat obchody a také vzdělávací, sportovní a kulturní instituce. 

Ministerstvo zdravotnictví uveřejnilo několik bezpečnostních opatření, kterými jsou například:

– Zákaz shromažďování více než deseti lidí na veřejných místech.

– V jednom autě by neměli jet dva lidé, kteří mezi sebou nemají příbuzenský vztah, pokud k tomu nemají vážný důvod.

– Vycházky mohou být jen do deseti minut v okolí bydliště. Lidé by měli chodit sami, a to pouze na izolovaná místa, nebo do vlastní zahrady. Také ve výtahu lidé musí jezdit sami, nebo s rodinnými příslušníky.

– Výjimkou pro delší vycházky jsou například nutné nákupy potravin, léků a dalších osobních potřeb, sportovní aktivity, které mohou venku vykonávat maximálně dva lidé současně, pomoc členům blízké rodiny, nebo například protesty (pokud se jich účastní pouze deset lidí, kteří dodržují bezpečnostní odstupy).

– Jen 30 procent pracovníků v ekonomických a veřejných sektorech může jít od zítřka do práce.

– Pohřbů se může účastnit jen nejbližší rodina, která také dodržuje vzdálenostní odstupy.

Přesto, že Izrael je na tom s počtem nakažených podobně jako Česká republika (k odpoledni 21.3. t.r. má Izrael 883 případů a ČR 925 případů) Izrael nezavedl povinné nošení roušky na veřejných místech nebo vyhrazené nákupní hodiny pro seniory. Také pokuta za porušení karantény v Izraeli není tak vysoká jako v ČR.  Zatímco pokuta v České republice může být až do výše tří milionů korun, pokuta v Izraeli činí 5000 izraelských šekelů, což je v přepočtu asi 32 000 korun.

Univerzita Bar Ilan dala každému studentovi možnost zakoupení krabice zdravotnických roušek

Jeden z velkých rozdílů, kterého jsem si všimla je ten, že Izrael nemá tak velký nedostatek roušek a zdravotnických pomůcek. Když jsem před dvěma dny volala do lékárny ve svém okolí, pracovnice lékárny mi sdělila, že roušky a některé respirátory mají. Jen mi nemůže podat informaci o těchto produktech po telefonu (například typ respirátoru a podobně). Také jsem obdržela zprávu od jedné z koordinátorek pro zahraniční studenty na univerzitě Bar Ilan, že studenti mají možnost zakoupení krabice zdravotnických roušek (50 ks) přímo v její kanceláři.

Lidé nevykupují obchody a některé restaurace jsou otevřené

V běžných izraelských supermarketech nejsou prázdné regály a žádné zboží výrazně nechybí. Jediné zboží, které, jak jsem si všimla se nedá sehnat všude jsou dezinfekční gely na ruce.

Dokonce i některé restaurace jsou otevřené. Není ovšem povoleno jíst jídlo uvnitř restaurace. Zakoupené jídlo je možné pouze nechat zabalit a vzít s sebou. Mimo jiné bez problémů fungují dodávkové služby potravin. Pracovníci těchto služeb také dodržují bezpečnostní opatření. Objednávku musíte předem zaplatit platební metodou online. Tuto objednávku vám poté pracovníci rozvážkových služeb nepředávají osobně, ale nechají ji za vašimi dveřmi.

Časový problém s doručováním má více než dodávkové služby potravin izraelská pošta.

Univerzity přešly do online režimu

Univerzity plynule přešly do online režimu vyučování. Někteří vyučující pokračují ve výuce ve stejný den a ve stejný čas, pouze online přes aplikaci Zoom. Jiní natáčejí videa, kde přednáší a nahrávají je svým studentům do aplikace Moodle, aby si je studenti mohli pustit kdykoliv mají čas. Někteří zase do aplikace nahráli zajímavá videa a filmy ke studiu (např. z You Tube ) a povinnou četbu. I přes veškeré komplikace je vzdělání různorodé a zábavné a na vyučujících univerzity Bar Ilan je vidět, že se velmi snaží svým studentům celou situaci co nejvíce ulehčit a zpříjemnit.

Každému, kdo se nachází v blízkosti člověka nakaženého koronavirem přijde sms

Ministerstvo obrany (Shabak) společně s Ministerstvem zdravotnictví začalo lidem, kteří se nachází v blízkosti nakažených koronavirem posílat sms zprávy. Shabak využívá technologie, které doposud sloužila Ministerstvu obrany k chytání teroristů.

První obětí byl přeživší holocaustu

První obětí koronaviru v Izraeli se stal osmdesáti osmi letý přeživší holocaustu Arie Even.

Arie žil v pečovatelském domově. Nakazil se pravděpodobně od jednoho z pracovníků tohoto domu, který se nakazil koronavirem od turisty z Francie.

Aktuálně je dalších patnáct lidí ve vážném stavu.

I přes vážnost celé situace se většina lidí snaží pomáhat druhým a chovat se k sobě ohleduplně. Vzniká také spousta nových vtipů nebo nejrůznějších akcí na balkonech. Například ve čtvrtek v osmnáct hodin obyvatelé města Ramat Gan vyšli na své balkony a minutu tleskali všem pracovníkům ve zdravotnictví za jejich práci a podporu.

23.03.2020 04:42 Karolína Kovaříková575Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova