Praha Jeruzalém

Íránský nejvyšší vůdce odmítá v boji proti koronaviru pomoc USA a rozvíjí konspirační teorii, že byl vytvořen Američany.

Autor: Elad Benari, 23.3.2020 5:04

Íránský nejvyšší vůdce, Ayatollah Ali Khamenei, v neděli v boji proti novému koronaviru odmítl pomoc USA a prohlásil, že tento virus mohl být vyvinut Amerikou.

„Nevím, nakolik reálné toto obvinění je, ale pokud ho tu máme, kdo se zdravým rozumem by mohl věřit, že jim přinesete léky?“ ptal se Khamenei, podle The Associated Press. „Váš lék je pravděpodobně jen způsob, jak tento virus ještě více rozšířit.“

Tvrdil také, bez jakýchkoli důkazů, že je tento virus „speciálně vyvinut na Írán, pomocí genetických dat Íránců, které získali různými způsoby“.

„Mohli by sem poslat lidi jako lékaře a terapeuty, asi aby se přišli podívat na účinek jedu, který osobně vyrobili,“ prohlásil Khamenei.

Zatímco Írán čelí americkým sankcím, které blokují zemi v prodeji její ropy a přístupu na mezinárodní finanční trhy, nabídl Washington Íránu v boji s koronavirem, který ho tvrdě zasáhl, pomoc.

Ve čtvrtek došlo v Íránu na koronavirus k 1 284 úmrtím. Írán je tedy, co do počtu mrtvých, nejzasaženější zemí Středního východu.

Tento virus zabil nejméně 12 íránských politiků a předních představitelů, a to jak současných, tak i bývalých, a infikoval dalších 13, kteří jsou buď v karanténě nebo v nemocnici.

Mezi významné oběti koronaviru v Íránu patří člen Ayatollahovy rady, bývalý velvyslanec, nově zvolený poslanec, poradce íránského ministra zahraničí Mohammada Javada Zarifa a opětovně zvolený člen parlamentu.

Nedávno bylo oznámeno, že byli koronavirem nakaženi i íránský viceprezident Eshaq Jahangiri a dva další členové kabinetu.

Dále také, že virus infikoval jednoho z předních Chameneího poradců Aliho Akbar Velayatiho.

Minulý týden na virus zemřel Ayatollah Hashem Bathayi Golpayegani, člen Shromáždění expertů, které Khameneiho jmenuje a dohlíží na něj.

Khamenei není jediným íránským představitelem, který řekl, že COVID-19 je biologickým útokem USA.

Hossein Salami, šéf Íránských revolučních gard, začátkem tohoto měsíce tvrdil, že propuknutí epidemie koronaviru „může být produktem americké biologické invaze“.

23.03.2020 05:20 Daniel Žingor150Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova