Praha Jeruzalém

Rakouský kancléř Sebastian Kurz řekl, že na něj premiér Netanjahu naléhal, aby v boji proti COVID-19 přijal příslušná preventivní opatření.

Autor: Nitsan Keidar, 22.3.2020 6:24

Rakouský kancléř Sebastian Kurz řekl, že ten, kdo ho přiměl, aby podnikl intenzivní kroky v boji proti koronaviru, byl premiér Benjamin Netanjahu.

V rozhovoru pro německé noviny Bild Kurtz uvedl, že ho rozhovor s premiérem asi před dvěma týdny probudil z jeho sebeuspokojení.

„Netanjahu mi v rozhovoru řekl: Dostane se to i do Evropy a vy můžete tu infekci co nejvíce omezit. Probuďte se a dělejte něco,“ řekl Kurtz.

Po rozhovoru s Netanjahuem se kancléř rozhodl podniknout významné kroky: zavřel školy, restaurace a obchody. Kromě toho uložil svým spoluobčanům omezení pohybu.

„Toto rozhodnutí zabralo a křivka nákazy směřuje pozitivním směrem. Opatření zabránilo kolapsu systému zdravotní péče, jako tomu bylo v jiných zemích,“ uvedl kancléř.

„Viděli jsme, co se stalo v sousední Itálii, a to od nás není daleko. Lidé tam umírají, protože je nemá kdo léčit. Jsem hrdý na občany Rakouska, kteří se řídili pokyny a zůstali doma,“ uzavřel.

Kurz v minulosti vyjádřil svou podporu Izraeli a vystoupil proti íránským vůdcům, kteří vyzývají ke zničení Izraele.

Rovněž se zavázal, že „boj proti antisemitismu ve všech jeho podobách“ bude jeho nejvyšší prioritou. V loňském roce odsoudil raketové útoky z Gazy na izraelské území a zdůraznil závazek své země vůči Izraeli.

22.03.2020 06:22 Daniel Žingor727Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova