Praha Jeruzalém

V odvetu za raketový útok na základnu severně od Bagdádu zasáhly USA pět skladů zbraní patřících íránským milicím.

Autor: Elad Benari, 13.3.2020 1:04

USA ve čtvrtek zahájily letecké útoky v Iráku, uvedli američtí představitelé. Zaměřili se na Íránem podporované šíitské milice, o nichž se domnívají, že jsou odpovědné za středeční raketový útok, který zabil a zranil americké a britské vojáky na základně severně od Bagdádu, informovaly The Associated Press.

Jeden z amerických představitel uvedlů, že byla série úderů zaměřena na sklady zbraní Kataib Hizballáhu v Iráku. Tyto údery byly partnerskou operací nás a Britů, uvedl tento představitel.

Pentagon později potvrdil, že se tyto letecké údery zaměřily na pět skladů zbraní patřících Kataib Hizballáhu.

V těchto skladech „byly zbraně používané k cílení na americké a koaliční jednotky“, dodal.

Série úderů přichází den poté, co byli při raketovém útoku na leteckou základnu Taji severně od Bagdadu zabiti jeden americký voják, jeden britský voják a jeden americký kontraktor zajišťující podporu  koaličních vojáků USA v boji proti džihádistům.

O několik hodin později byly letecké útoky, o kterých se předpokládá, že byly provedeny koalicí vedenou USA, zaměřené na irácké bojovníky zastupující Írán v sousední Sýrii.

Čtvrteční údery přišly jen několik hodin poté, co přední američtí představitelé vyhrožovali odvetou za středeční raketový útok, a dali najevo, že věděli, kdo to udělal, a že útočníci ponesou následky.

Ve čtvrtek, ještě před vlastní reakcí, řekl v Pentagonu Ministr obrany Mark Esper novinářům, že mu prezident Donald Trump dal pravomoc podniknout jakékoli kroky, které považuje za nezbytné.

„Půjdeme krok za krokem, aby tito pachatelé nesli zodpovědnost,“ řekl Esper. „Není možné ostřelovat naše základny, zasahovat a zabíjet Američany a pak utéct.“

Také Trump v Bílém domě naznačoval, že by mohla přijít americká reakce a novinářům řekl: „Uvidíme, jaká bude naše odpověď.“ Mezitím armádní generál Mark Milley, náčelník generálního štábu, řekl novinářům v Pentagonu, že USA vědí „s vysokou mírou jistoty“, kdo zahájil útok.

Napětí v této oblasti se zvyšuje, protože už na konci prosince zabil raketový útok amerického kontraktora pracujícího na základně v severním Iráku.

O několik dní později americké stíhací letouny F-15 bombardovaly pět základen používaných Kataib Hizballáhem, proiránskou šíitskou skupinou, která překračuje hranici mezi Sýrií a Irákem, a je spojena s libanonskou teroristickou skupinou Hizballáh.

Napětí se pak vystupňovalo, když americký dron poblíž letiště v Bagdádu 3. ledna zabil velitele jednotek Quds Íránských revolučních gard Qassema Soleimaniho a zástupce velitele Hašeda Abu Mahdiho al-Muhandise.

Írán poté reagoval odpálením salvy balistických raket na západní irácké základně Ain Al-Asad. Při tomto útoku nebyl sice zabit žádný Američan, ale nejméně 109 vojáků utrpělo otřes mozku.

13.03.2020 06:06 Daniel Žingor171Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova