Praha Jeruzalém

Irácký novinář říká, že Írán, Saúdská Arábie a Turecko považují části Iráku za své pole působnosti (lebensraum).

Autor: Mordechai Sones, 30.7.2020 14:58

Televize Zagros (z iráckého Kurdistánu) vysílala živou debatu o účasti Íránu v Iráku. Irácký novinář a vědec Ghaleb Shabandar uvedl, že Írán, Saúdská Arábie a Turecko považují části Iráku za své pole působnosti (lebensraum)., a řekl, že íránská arogance a pocit nadřazenosti zabránily proměnit Irák v ráj na zemi, informoval Institut výzkumu médií na Blízkém východě (MEMRI).

Irácký sunnitský opoziční aktivista Mustafa Al-Dulaimi řekl, že „od roku 1979 až dodnes nám Írán „svými prohlášeními a slogany o Izraeli a osvobození Palestiny,“ jen přináší bolesti hlavy a dodal, že se jedná jen o „prázdná slova“, aby mohl rekrutovat „chudé teenagery“. 

 

Al-Dulaimi také řekl: „Izrael osvobodí Teherán dřív, než vy osvobodíte Palestinu.“ Srovnal íránské metody náboru mladých lidí s metodami používanými ISIS a dodal: „Nechte nás na pokoji… Jděte osvobodit Palestinu.“

Bývalý íránský diplomat Amir Mousavi odpověděl na Al-Dulaimi tak, že sunnitská opozice je překážkou bránící Íránu osvobodit Palestinu.

Poté prohlásil, že Izrael“, aby zajistil svou bezpečnost, vynalezl ISIS, Ba’ath Party, sunnitskou opozici v Iráku a další „poslušné služebníky“.

31.07.2020 06:52 Daniel Žingor228Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova