Praha Jeruzalém

Hranice? Izrael je všude tam, kde jsou Židé. Teroristé útočí na každé místo, kde Židé žijí, a to bez rozdílu.

Musím se přiznat, že mě Izrael zklamal.

Opravdu jsem doufal, že proces uznávání izraelské suverenity nad komunitami zbudovanými za tolik zprofanovanou zelenou linií z roku 1967 a skutečně jen svévolnou linií příměří z roku 1949, reálně započne. Potkal jsem příliš mnoho rodin, příliš mnoho hrdinů, příliš mnoho otců, příliš mnoho matek, příliš mnoho komunit, které zaplatily velmi vysokou cenu, pokud jde o bezpečnost, mezinárodní bojkot a vnitřní ostrakismus v Judeji a Samaří, abych nevěřil, že slavná „anexe“ byla skutečná.

Anexe? Ta je pouze uplatněním izraelského civilního, namísto vojenského práva. A jak můžeme vůbec říci, že anektujete něco, co je vaše historicky, z náboženského, morálního a také vojenského hlediska?

Izrael tento krok nemusel ještě podniknout z možného důvodu obavy amerických prezidentských voleb, kdy nemusí být Donald Trump znovu zvolen a vláda Demokratické strany by tuto čerstvou anexi nemusela legitimizovat.

Možná to Izrael neudělal, protože část umírněné levice ve vládě, která nikdy sebevědomě nedeklarovala, co Izraeli patří, s tímto krokem nesouhlasí.

Možná to Izrael udělá. Měl by to udělat z velmi jednoduchého důvodu: Izrael nemá žádné mezinárodně uznávané hranice a ve skutečnosti je tvoří jeho nepřátelé. Oblast hraničící s Libanonem je v dohledu Hizballáhu; Golany jsou uznávány prakticky jen Spojenými státy; Jordánské údolí chtějí všichni od Jordánců až po Palestince; hranice Gazy jsou nepřetržitě napadaným územím a Jeruzalém je svaté a porézní město.

Izrael, pokud nemá hranice, má mnoho osad a míst, kde židé žijí.

Izrael je tedy všude tam, kde existuje izraelská komunita. To byla vždy tragická, ale nevyhnutelná realita od 20. let 20. století až do současnosti. Metula na hranici s Libanonem, mošavy na Golanech a v Gaze, velké nové čtvrti Jeruzaléma a v Judeji a Samaří desítky měst, vesnic nebo dokonce jen odlehlé základny a stanice.

Bylo by úžasné, kdyby Izrael mohl mít jednu z těch map, kterou si zamilovali Evropané po druhé světové válce, nebo mít lineární, uměle vytvořené, rovné a jasné hranice jako mají arabské státy. Izraelští nepřátelé si to však nemyslí. Útočí a za Izrael považují jakékoliv území, kde žije, byť jen jeden žid. Navíc ty slavné lineární a jasné hranice arabských států jsou také vymazány vlivem islámského fundamentalismu. Zeptejte se, co si teroristé ISIS myslí o hranicích vytvořených Sykes-Picotovou dohodou.

Z pohledu islámu by se měl Izrael vrátit do „ummy“ – z Jaffy do Beerševy. Turecký prezident Erdogan v současné době plánuje změnu ohledně katedrály Hagia Sophia, která byla kostelem po dobu 1500 let, mešitou pro dalších 500 a muzeem po dobu 100 let. (stav k 8.7.2020)

Jasnost islámského světa v tomto tématu je elementární. Mělo by to být také o Izraeli a ohledně toho, co se k němu vztahuje.

autor: Giulio Meotti

17.07.2020 19:53 Kristýna Kupková246Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News