Praha Jeruzalém

Bývalý šéf sekce vojenských zpravodajských služeb pro oblast Íránu řekl, že poslední exploze v Íránu zvýšily veřejnou kritiku režimu.

Autor: Mordechai Sones, 7.7.2020 18:17

Bývalý šéf sekce vojenských zpravodajských služeb pro oblast Íránu, podplukovník Miki Segal, v současné době výzkumný pracovník v Jeruzalémském středisku pro veřejné záležitosti a stát, zareagoval na mluvčího íránské vlády, který tvrdil, že za explozí v Natanz stojí Izrael a jeho propaganda a psychologická válka.

„Írán je pod silným tlakem – ekonomicky, politicky i vnitřně,“ řekl Segal v rozhovoru pro Arutz Shevu.

Řekl, že se řada současných incidentů v Íránu odehrává na vrcholu íránské koronavirové krize a zároveň uprostřed amerických protirežimních sankcí, který způsobují vážné hospodářské škody.

Hospodářská krize v Íránu mimo jiné vedla ke snížení rozpočtu iráckých proíránských milic a pravděpodobně také dalším podobným skupinám v regionu, kterým Írán pomáhá.

„I když se jedná jakoby o nesouvisející incidenty, jejich četnost během deseti dnů, která vyvrcholila, jak už je dnes jasné, kritickým zásahem výrobních kapacit odstředivek v Natanzu, vytváří v íránském režimu pocit rozpaků a nejistoty a prohlubuje to nedůvěru íránského lidu, který byl svědkem opakovaných úspěšných útoků na režim a jeho neschopnosti na ně reagovat,“ dodává Segal.

Podle jeho názoru: „Stejně tak kritika prezidenta Rouhaniho za jeho jaderný program roste – Írán z něj doposud nic neměl a jen ještě celou situaci zhoršuje. Írán ukazuje prstem na Spojené státy a Izrael, ale může jen vyhlížet, jestli se během zbývající doby Trumpova funkčního období neotevře okno, kdy by zůstal rozvoj íránského jaderného programu bez silné reakce ze strany Izraele a USA.“

„Írán stále může aktivovat své zástupce v Iráku, Sýrii, Libanonu či Jemenu, aby zasáhl izraelské a americké zájmy, ale zdá se, že pokračující hospodářská krize v Íránu a Libanonu začíná mít vliv i na tyto íránské šachové figurky,“ uzavírá.

08.07.2020 06:28 Daniel Žingor290Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News