Praha Jeruzalém

Ayman El-Sayed a Yoav Ludmer našli technologické řešení smrtícího nebezpečí velbloudů, kteří se potulují po silnicích v izraelské pouštní oblasti Negev. V posledních letech došlo k nehodám velbloudů s vozidly, přičemž několik lidí přišlo o život a několik desítek lidí bylo zraněno.

Každý velbloud v současné době nese identifikační štítek, který identifikuje jeho vlastníka v případě ztráty velblouda nebo nehody. El-Sayed a Ludmer, kteří se spojili ve Startup Negev, novém technologickém urychlovači zásobujícím izraelskou beduínskou menšinu, vytvořili systém založený na rádiových signálech.

Každý velbloud obdrží límec na sluneční pohon, který bude přenášet jeho umístění. Jakmile velbloud přijde do 100 metrů od silnice nebo železniční tratě, uživatelé přes GPS obdrží automatické oznámení, například prostřednictvím aplikace Waze, což řidiči umožní zpomalit a být připraven na případné nebezpečí.

Projekt se chystá vstoupit do své pilotní fáze, během níž bude při vstupu do beduínského města Rahat zřízena anténa schopná detekovat přenosy z devíti kilometrů daleko.

„Cílem této iniciativy je sledovat putování hospodářských zvířat a předcházet dopravním nehodám,“ řekl El-Sayed. „Jsme tady, abychom chránili životy velbloudů a řidičů a zvyšovali povědomí o různých nebezpečích, která na silnici existují.“

Ludmer je generálním ředitelem a zakladatelem komunikační společnosti SMBIT.

Startup Negev spustil svou první skupinu 25 podnikatelů v únoru tohoto roku. V rámci programu obdržel každý zúčastněný projekt grant mezi 30 000 a 50 000 NIS (přibližně 8 700 až 14 500 USD).

Beduíni jsou členy dříve kočovných muslimských arabských kmenů pocházejících ze severní Afriky a Středního východu. V Izraeli žije většina beduínů v černošských čtvrtích a neuznaných vesnicích v pouštním regionu Negev, z nichž mnohé postrádají moderní infrastrukturu a základní služby, jako je elektřina a tekoucí voda.

Pro beduíny je těžké sehnat práci v místních technologických společnostech zejména z důvodu jazykových a kulturních bariér, nedostatku potřebné internetové a počítačové sítě potřebné pro vysoce placené pracovní pozice a také kvůli tomu, že většina z nich žije mimo metropolitní centra země, kde má většina technologických společností svá sídla.

Autor: Itamar Zeligman, Calcalist

14.08.2020 22:44 Kristýna Kupková141Zdroj: World Israel News

Klíčová slova