Praha Jeruzalém

Ve výjimečném rozhovoru pro zahraniční média odhalilo vrchní velení IDF přeshraniční nájezdy proti nelegálním syrským pozicím.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 1. listopadu 2020

Velitel základny divize IDF na syrských hranicích v pátek uvedl, že jeho síly podnikly v uplynulých týdnech několik nájezdů proti syrským vojenským opevněním poblíž izraelsko-syrských hranic na Golanských výšinách.

V rozhovoru s ruskou zpravodajskou agenturou Tass, brigádní generál 210. divize Roman Goffman podrobně popsal další podrobnosti k útoku provedenému v polovině října. IDF oznámila, že přešla na území Sýrie, aby zničila pozice syrské armády, které byly nelegálně postaveny v neutrální demilitarizované nárazníkové zóně v rozporu s dohodou o příměří podepsanou oběma zeměmi.

„Během posledních několika týdnů jsme provedli několik operací proti syrským opevněním, které byly zřízeny přímo na hranici a na některých částech našeho území,“ řekl Goffman.

„Z tohoto důvodu jsme zaútočili a provedli tyto operace. Vojáci, kteří na tyto body zaútočili, je vyhodili do vzduchu, a po nájezdech se okamžitě vrátili na své pozice – nezůstali tam,“ poznamenal Goffman a dodal, že operace byla provedena ve dvou fázích.

Goffman zdůraznil, že tyto nájezdy „proběhly bez přímých střetů s (syrskými) silami“, které se tam nacházely.

„Izrael v současné době nevidí žádnou hrozbu ze strany Sýrie jako státu,“ ale obává se zvýšení koncentrace bojovníků z libanonské teroristické skupiny Hizballáh podporované Íránem, o níž je známo, že operuje na severních Golanských výšinách s podporou Íránu .

„Největší hrozbou, kterou vidím, když se dívám na hranice Sýrie, je vytvoření frontové linie mezi Íránem a Hizballáhem v jižní Sýrii proti Izraeli. Toto je nejzásadnější hrozba. Nevidíme hrozbu v Sýrii, protože představuje zemi, která musí pracovat a znovu se postavit na nohy,“ řekl Goffman o zemi, která je zpustošena desetiletími občanské války.

02.11.2020 05:40 Daniel Žingor182Zdroj: World Israel News

Klíčová slova