Praha Jeruzalém

Íránem podporovaná teroristická skupina tvrdí, že o tom má důkazy. Vůdce Hizballáhu Nasralláh údajně uprchne (nebo už uprchl) z Bejrútu do Teheránu.

Od: World Israel News, 3. prosince 2020

Teroristická organizace Hizballáh v Libanonu ve čtvrtek prohlásila, že úspěšně dronem přeletěla nad severním Izraelem během vojenského cvičení IDF, které mělo právě takovéto infiltraci zabránit.

Zpravodajská stanice Al Manar podporovaná Íránem uvedla: „Dron Hizballáhu letěl v říjnu přes Galileu v okupovaných územích a navzdory vysoké pohotovosti v řadách izraelské okupační armády se bezpečně vrátil do Libanonu.“

Podle libanonských zpráv Hizballáh přeletěl dron přes Izrael 26. října, kdy IDF pořádala vojenské cvičení „Smrtící šíp“ simulující válku na severní hranici Izraele s touto teroristickou skupinou.

„Tento manévr byl doprovázen vysokou aktivitou izraelského letectva,“ uvedl libanonský web s tím, že dron porazil samotný cíl cvičení IDF, což bylo „zabránit dronům ve vstupu do palestinského vzdušného prostoru.“

Webové stránky Hizballáhu pravidelně označují celý Izrael jako „okupovanou Palestinu“. Teroristická skupina je financována, vyzbrojena a vycvičena Íránem a také papouškuje výzvy íránského vedení k „úplnému zničení Izraele“.

Al-Manar uvedly, že v pátek odvysílají fotografie a videozáznamy dronu Hizballáhu „vstupujícího do Galileje a jeho bezpečný návrat bez detekce izraelským radarovým systémem“.

V souvisejících zprávách vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh plánuje přesun z Bejrútu do Teheránu a to  na dobu neurčitou – už se tak údajně mohlo stát, informovaly kuvajtské noviny Al-Jarida. Není jasné, kdy se do Libanonu vrátí, ale zdroje uvedly, že tento krok souvisel s trvajícím napětím kolem srpnové masivní exploze v Bejrútu, při níž zahynulo přes 200 lidí a který zničil velkou část libanonského hlavního města.

Nasrallah chce také zjevně zůstat mimo Bejrút až do doby, než prezident Donald Trump opustí úřad, uvádí se ve zprávě.

04.12.2020 05:37 Daniel Žingor155Zdroj: World Israel News

Klíčová slova