Praha Jeruzalém

„Jakmile by byl připraven dostatek štěpného materiálu pro výrobu bomby, tak právě tady měla přijít jeho chvíle,“ řekl bývalý vysoký analytik IDF Military Intelligence pro JNS.

Autor: Yaakov Lappin, JNS, 29. listopadu 2020

Mohsen Fakhrizadeh, vysoce postavený íránský jaderný vědec zavražděný v pátek komandem poblíž Teheránu, byl íránským režimem „uchováván“ pro den, kdy íránský jaderný program vstoupí do nové fáze, řekl bývalý přední analytik vojenských zpravodajských služeb IDF se specializací na zbraně hromadného ničení a jejich šíření, uvedly JNS.

Podplukovník v záloze Dr. Raphael Ofek z Centra strategických studií Begin-Sadat také v minulosti působil v kanceláři předsedy vlády.

„Po celou dobu byl Fakhrizadeh (řečeno jazykem fyziků, kteří se touto záležitostí zabývají) odpovědný za zbrojení,“ řekl Ofek. „Mimo jiné dokonce dorazil jako pozvaný host na třetí severokorejský test jaderných zbraní v roce 2013.“

Fáze hromadění štěpného materiálu (uranu) nebyla ani tak v odpovědnosti Fakhrizadeha, ale spíše spadala pod jurisdikci Íránské organizace pro atomovou energii, v jejímž čele stojí íránský diplomat Ali Akbar Salehi.

„Jakmile by byl připraven dostatek štěpného materiálu pro výrobu bomby, tak právě tady měla přijít jeho chvíle,“ řekl Ofek.

Ve zprávě zveřejněné na začátku listopadu Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA) stojí, že Írán nyní nashromáždil dvanáctinásobek množství obohaceného uranu, které je mu podle podmínek Společného komplexního akčního plánu z roku 2015 (JCPOA) povoleno držet. JCPOA je dohoda uzavřená mezi světovými mocnostmi a Teheránem, která měla za cíl omezit jeho jaderný program.

V roce 1998 převzal Fakhrizadeh Íránské Fyzikální výzkumné středisko (známé pod zkratkou PHRC), které se stalo známým jako program Amad, popsaný v roce 2018 izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jako „komplexní program navržení, konstrukce a otestování jaderné zbraně.“

Netanjahu toto pronesl, když (před OSN) odhalil krabice spisů obsahujících jaderný archiv, který získala izraelská zpravodajská agentura Mossad ze skladu v Teheránu.

„Když (Fakhrizadeh) v roce 1998 toto všechno přebíral, stal se v následujících letech šéfem programu Amad,“ řekl Rafael.

Připomněl také, jak se v roce 2015, před podepsáním JCPOA, pokusila IAEA provést pohovor se všemi Íránci zapojenými do programu Amad a jak íránský režim odmítl umožnit rozhovor s Fakhrizadehem. „Stručně řečeno, byl považován za tajemného muže,“ řekl Ofek.

„Uchováván pro okamžik až se naskytne příležitost“

Ofek, který byl požádán o posouzení škod způsobených atentátem pro íránský vojenský jaderný program, uvedl, že si není jistý, zda je takový odhad možný.

„Od roku 2015 se Íránci pokoušeli ukrýt svůj program vývoje jaderných zbraní. Dost těžko vědět, v jakém rozsahu skutečně pokračovali. Mohli pokračovat v oblasti počítačových výpočtů, ale zřejmě ne v akcích na zemi,“ vysvětlil Ofek. „Od roku 2015 si nejsem jistý, kde Fakhrizadeh byl. Byl zjevně v obraze. Není však jasné, zda mohl řídit záležitosti poukazující na obnovu íránského vojenského jaderného programu.“

„Zdá se, že byl vždy zjevně uchováván pro okamžik až se naskytne příležitost, například když by vypršela platnost ustanovení JCPOA,“ dodal s odkazem na dočasná omezení, které stanovuje dohoda z roku 2015 týkající se aspektů íránského jaderného programu.

Navzdory obvinění Teheránu, že za atentátem stojí Izrael, Ofek uvedl, že „nelze vyloučit, že za tím byli i jiní, například opoziční skupina Mujahedin-e-Khalq. Je možné, že to udělali oni sami nebo ve spolupráci se zahraničím. V každém případě Íránci vždy obviňují Izrael.“

Při vyhodnocování příslibů pomsty ze strany Íránu je nyní otázkou, co může Írán ve skutečnosti udělat, a to je teď ústředním bodem úvah (našeho) obranného establishmentu, řekl Ofek.

Mezitím i24 News informovaly o prohlášení íránského představitele, který uvedl, že za zabitím Fakhrizadeha stojí stejné elementy, které v červenci sabotovaly zařízení na obohacování uranu v Natanzu.

01.12.2020 06:43 Daniel Žingor391Zdroj: United with Israel

Klíčová slova