Praha Jeruzalém

Vysocí představitelé rezortu obrany se rozcházejí v tom, zda by Izrael měl stanovit červené linie pro projekt přesných zbraní Hizballáhu, nebo „využít příležitosti“ k omezené eskalaci na severní hranici za účelem eliminace schopností Hizballáhu zaútočit přesnými raketami.

Autor: Yoav Limor, 25. února 2021 14:27

Vysocí představitelé izraelské obrany diskutují o tom, zda využít současnou situaci k eliminaci přesných zbraní Hizballáhu, nebo pro tento nejnovější projekt této teroristické skupiny stanovit nepřekročitelnou červenou linii, uvedly Izrael Hayom.

Eran Niv, šéf divize IDF Válečných postupů a inovací, uvedl: „Pokud Hizballáh překročí kvantitativní nebo kvalitativní prahovou hodnotu přesných zbraní, budeme proti němu muset zakročit. Toto je vážné rozhodnutí, od kterého nemůžeme utéct.“

„Kromě íránského jaderného programu je to dnes pro Izrael největší hrozba. Toto je událost s velkým U. Zaměřujeme se na to situační hodnocení. Je to scénář cvičení. Všechno je zaměřeno tímto směrem.“

„Mezitím se snažíme jednat jinými kreativními způsoby, které (Hizballáhu) nedovolí se tam dostat.“

Nedávno šéf generálního ředitelství pro vojenské zpravodajství generálmajor Tamir Hayman uvedl, že má Hizballáh v současné době „několik desítek“ přesných střel a raket.

Podle Izrael Hayom, bývalý šéf MID generálmajor v záloze Amos Yadlin, který je v současnosti šéfem Institutu pro studium národní bezpečnosti, uvedl, že pokud Hizballáh zvýší své úsilí, měl by Izrael zvážit preventivní úder, který by tuto hrozbu odvrátil.

Podle dalších činitelů obrany by se však Izrael měl zahájení takovéhoto úderu vyhnout, protože by to vyvolalo válku. Podle nich by měl Izrael zvážit „využití příležitosti“ k provedení omezené operace na severní hranici zaměřené na přesné schopnosti Hizballáhu.

Izraelské představitele současně znepokojuje snaha Hizballáhu získat mnohem větší arzenál takových zbraní, které jsou v příští válce schopné zasáhnout v Izraeli vysoce kvalitní cíle, jako jsou základny letectva, infrastruktura a vládní budovy.

Začátkem tohoto měsíce vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh pohrozil: „Nemáme zájem o konfrontaci nebo válku, ale pokud budeme postaveni před válku, budeme bojovat.“

„Po všech nedávných hrozbách ze strany Izraele nikdo nemůže říct, že by se věci neposouvaly bláž k válce. Izraelská domácí fronta uvidí věci, které ještě od založení Izraele neviděla.“

26.02.2021 05:25 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova