Praha Jeruzalém

„Zvu všechny, aby tento víkend přijeli, užili si naše skvělé pláže a pohledy na zasněžené Golany a nejkrásnější oblast Izraele,“ řekl po nádherném období dešťů nadšený předseda Asociace měst Kinneretu.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 25. února 2021

Po letech sucha se díky letošnímu úspěšnému období dešťů spojenému s nedávnými vánicemi na severu dostalo světoznámé Galilejské jezero (či moře), které je v hebrejštině známé jako jezero Kinneret, na nejvyšší úroveň za poslední desetiletí, informovala ve čtvrtek Asociace měst Kinneretu.

K dosažení maximální hladiny moře je zapotřebí pouze 52 centimetrů, v takovém případě by byla zaplavena společenství na jeho březích, včetně města Tiberias. Než k tomu ale dojde, otevřou se stavidla poblíž Kibucu Degania a ústí řeky Jordán, což umožní, aby přebytečné vody stékaly údolím Jordánu směrem k Mrtvému ​​moři.

Tato stavidla byla otevřena naposledy v roce 1992 a v prognózách s větším množstvím dešťů se očekává, že Asociace měst Kinneretu, která sleduje hladinu vody, v nadcházejících týdnech rozhodne o jejich otevření před dosažením povodňové úrovně.

Nadšený Idan Greenbaum, předseda Asociace měst Kinneretu a vedoucí regionální rady Údolí Jordánu, vyzval Izraelce, aby do této oblasti přišli a potěšili se pohledem na plný Kinneret, zejména s předpovědí na víkend, kdy má být slunečno a až 22° Celsia.

„Během posledních týdnů jsme na všech řekách vedoucích do Kinneretu zaznamenali obrovský průtok,“ uvedl Greenbaum ve videu na Facebooku. „Zvu všechny, aby tento víkend přijeli, užili si naše skvělé pláže a pohledy na zasněžené Golany a nejkrásnější oblast Izraele.“

Hladina jezera je nyní o 5,5 metru výš než jeho poslední nejnižší úroveň zaznamenaná v roce 2001. I bez deště bude tající sníh z pohoří Hermon na Golanských výšinách nad jezerem po celé měsíce pokračovat v zásobování potoků, které se do jezera vlévají.

Nedostatek deště za poslední tři desetiletí snížil hladinu jezera na nebezpečnou úroveň. Odborníci se už obávali, že by mohlo dojít k nevratnému poškození Kinneretu a okolních ekosystémů. V jednom okamžiku byla hladina vody tak nízká, že se uprostřed jezera objevil ostrov.

Pro mnohé je překvapivé, že samotné jezero Kinneret je hluboko pod hladinou moře, přičemž každoroční Tiberiaský maraton je nejnižší na světě ve výšce 200 metrů pod hladinou moře.

Po mnoho let poskytovalo Galilejské moře zásadní podíl izraelské pitné a zavlažovací vody, ale jak počet obyvatel prudce rostl a spolu s ním i poptávka po vodě, instaloval Izrael na pobřeží Středozemního moře několik závodů na odsolování mořské vody. Nyní se odpadní voda recykluje do zemědělství, což významně přispívá ke snížení poptávky po vodě stresovaného jezera.

Dlouhodobé sucho v Galilejském moři také způsobilo učiněnou spoušť v řece Jordán, která teče z jezera na jih a napájí Mrtvé moře, nejnižší bod planety ve výšce 430,5 metrů pod hladinou moře.

Díky čerpání vody z Galileje a řeky Jordán, ze strany izraelských a jordánských farmářů, hladina Mrtvého moře neustále klesala. Stovky mohutných vyschlých jam způsobily, že části této oblasti byly příliš nebezpečné na to, aby bylo možné je navštívit.

 

Pokud bude dál pršet a stavidla se skutečně otevřou, pak tato voda pomůže doplnit vyprahlou úroveň Mrtvého moře.

28.02.2021 06:31 Daniel Žingor908Zdroj: United with Israel