Praha Jeruzalém

Zpráva odhaluje, že izraelská raketa Barak 8 nad Ázerbájdžánem úspěšně sestřelila ruskou balistickou raketu.

Od: World Israel News, 3. března 2021

Ázerbájdžánské ozbrojené síly loni na podzim úspěšně sestřelily ruskou balistickou raketu, což se zdá být prvním zdokumentovaným důkazem o použití izraelské rakety protivzdušné obrany proti tomuto druhu ruského vojenského arzenálu, uvedly v úterý zprávy Channel 20 News.

Během posledního kola bojů loni na podzim mezi Arménií a Ázerbájdžánem, o napadenou oblast Náhorního Karabachu, vystřelili Arméni minimálně jednu ruskou balistickou raketu krátkého dosahu Iskander, která byla zachycena, když mířila k ázerbájdžánskému hlavnímu městu Baku, uvádí se ve zprávě.

Raketu Iskander, která může nést až 1 500 liber výbušnin, zastavila raketa protivzdušné obrany Barak-8 („blesk“). Barak-8, společný vývoj Izraele a Indie, je navržen pro použití na různých platformách, od protilodních raket až po sestřelování vrtulníků a letadel. Raketa se používá na izraelských válečných lodích Saar 5.

Ázerbajdžán má s Izraelem úzké vazby a v roce 2018 od něj získal 12 odpalovacích zařízení Barak-8 se 75 raketami země-vzduch.

Navzdory kontroverzní pověsti Ázerbájdžánu o dodržování občanských svobod a lidských práv, udržuje Izrael s tímot asijským národem úzké vztahy. Ten považuje sám sebe za spojence jak sousedního Íránu, tak i Izraele.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu navštívil Baku v roce 2016.

Can Kasapoglu, ředitel obranného výzkumu v Centru pro ekonomická a zahraniční studia v Istanbulu, řekl pro Middle East Eye, že Arménie, která byla na bojišti dosud neporažená, odpálila ruskou raketu, možná s tím, aby „zasáhla Baku Iskanderem jako poslední možnost vyvinout na Ázerbajdžán tlak k dosažení příměří.“

„Využití Iskanderu odpovídá snahám Arménie o meziválečné zastrašování, protože ti byli ohromeni ázerbájdžánskou technologickou převahou na bojišti,“ řekl Kasapoglu.

04.03.2021 06:08 Daniel Žingor303Zdroj: World Israel News

Klíčová slova