Praha Jeruzalém

Nizozemský premiér Mark Rutte slavnostně otevřel muzeum v bývalém areálu nejznámějšího nizozemského nacistického tábora 80 let po jeho vybudování.

Nizozemský premiér Mark Rutte slavnostně otevřel muzeum v bývalém areálu jednoho z nejznámějších nizozemských nacistických táborů v Nizozemsku Amersfoort 80 let po jeho vybudování.

„National Monument Camp Amersfoort“ je velký, podzemní a tmavý prostor, kterému dominují portréty a osobní příběhy asi 47 000 lidí, kteří byli uvězněni v tomto zařízení v samém srdci Nizozemska. Dotykové obrazovky umožňují návštěvníkům vyhledat bývalé vězně a přečíst si více o jejich příbězích.

Nejméně 850 vězňů v táboře Amersfoort byli podle nacistických dokumentů Židé, ačkoli skutečný počet je pravděpodobně mnohem vyšší, uvádí webové stránky muzea.

Židovští vězni byli na krátký čas uvězněni spolu s komunisty, disidenty, homosexuály a těmi, kteří se snažili vyhnout nuceným pracím. Židovští vězni však byli přepraveni nejpozději za několik týdnů do Westerbork, zařízení ve východním Nizozemsku, kde byli uvězněni převážně Židé. Odtud byli transportováni do táborů smrti v Polsku.

„Stojíme zde tváří v tvář nepředstavitelnému utrpení, které se na tomto místě stalo,“ řekl Rutte na vernisáži, které se kvůli omezením kvůli COVID-19 zúčastnila jen hrstka hostů. „Necháváme prostor pro pochopení těchto příběhů a snažíme se poučit z lekcí, které nám dnes nabízejí.“

V bývalém areálu tábora, který byl postaven v roce 1941, se koná každoroční vzpomínka. Na akci v roce 2019 židovští a nežidovští příbuzní obětí zpívali v Ladinu ukolébavku „Durme Durme“ („Sleep Sleep“), zatímco drželi fotografie jejich zavražděných blízkých. 

Autor: Cnaan Liphshiz, 23. dubna 2021

23.04.2021 14:41 Kristýna Kupková96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova