Praha Jeruzalém

Vojenské zdroje odhadují, že současná operace v Gaze jen tak neskončí. Analýza…

Autor: Kobi Finkler, 14. května 2021 15:57

Zrušení palestinských voleb, nutnost zřízení kontrolních stanovišť u Damašské brány a střety v oblasti Shimon Hatzadik a na Chrámové hoře vedly zpravodajské služby IDF k závěru, že v okolí Jeruzaléma dojde k eskalaci vystupňované až k bodu války.

Muhammad Daf z Gazy na sociálních sítích vyzýval, aby se takovéto situaci předešlo, ale bylo jasné, že tu je zřetelná možnost války o Jeruzalém.

Přesnější informace dorazily tento víkend na Den Jeruzaléma – ty jasně naznačují, že se Jeruzalém dostane pod palbu. Některé vojenské přípravy byly dokončeny a jiné ne – například nebyl v Jeruzalémě nasazen Irone dóm. Akce naplánované k tomuto svátku mohou pokračovat a to je dobře.

Události vzešly odsud a začaly se nabalovat.

Hamas a Yahya Sinwar si původně mysleli, že Izrael bude na palbu reagovat několika proklamativními dny bojů. Šok z intenzity reakce byl obrovský a IDF rychle srovnala se zemí to, co si Hamas budoval po léta. Systémy výroby a intenzifikace raket byly zcela zničeny a nějakou dobu to tak i zůstane.

 

Zadruhé bylo zlikvidováno 10 členů nejvyššího velení Hamasu. Dva z nich jsou v tuto chvíli nenahraditelní.

 

Za třetí pak to nejdůležitější – byly zničeny podzemní tunely podél a napříč Pásma Gazy. Pod jejich troskami pak bylo pohřbeno mnoho desítek teroristů.

Izraelské bezpečnostní síly vědí nejméně o 90 vyšších funkcionářích Hamasu, kteří byli během bojů zabiti a nyní se pokoušejí zneškodnit všechny zbývající výrobní linky, eliminovat ještě víc vysoce postavených osob Hamasu a neutralizovat co nejvíce raketometů. Ochotu obětovat pro Jeruzalém vše považují Palestinci a Arabové za akt hrdinství. Hamas dosáhl jediné věci, opravdu podnítil vlnu násilí mezi izraelskými občany v Jeruzalémě.

Pokud jde o Izrael, vítězství bude dosaženo pouze tehdy, budou-li tři zde zmíněné prvky infrastruktury Hamasu zcela zničeny a až bude Izrael moci konečně znovu začít podporovat obyvatele Gazy. To bude vyžadovat čas a zdroje. IDF má spoustu obojího a je ochotna udělat vše pro to, aby zvítězila.

16.05.2021 05:36 Daniel Žingor552Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News