Praha Jeruzalém

Prezident vydal prohlášení ke každoročnímu americkému Národním dni modliteb, ale nezmínil v něm Boha.

Od: World Israel News, 8. května 2021

Prezident Joe Biden vyhlásil americký výroční Národní den modliteb, ale slovo „Bůh“ se tu vůbec neobjevilo, uvedly v pátek Fox News.

Bývalý prezident Donald Trump a dokonce i Bidenův bývalý šéf Barack Obama ve svých prohlášeních k Národnímu dni modliteb hovořili o Bohu, ale Bidenovo prohlášení tento týden se zmiňovalo pouze o „mnoha náboženstvích a systémech víry“ Američanů a „moci modlitby“.

„V průběhu naší historie se Američané mnoha náboženství a systémů víry v modlitbě obrátili a prosili za sílu, naději a vedení,“ uvádí Bidenovo prohlášení.

„Modlitba obživovala nespočet duší a poháněla morální hnutí – včetně zásadních bojů proti rasové nespravedlnosti, dětské práci a porušování práv postižených Američanů. Modlitba je pro mnoho lidí také každodenní praxí, ať už jde o prosbu o pomoc nebo sílu, nebo o poděkování za požehnání, kterých se lidem dostalo.“

Ve srovnání s tím bývalý prezident Trump zmínil Boha ve svých prohlášeních v letech 2017 a 2018 pětkrát, v prohlášení pro rok 2019 sedmkrát a ve svém prohlášení v loňském roce 11krát.

Biden zmínil slovo „Bůh“ na videu zveřejněném v Národní den modliteb. Prezident uvedl, že vakcíny proti koronaviru byly vyvinuty „z Boží milosti“.

Když byl Biden ve funkci viceprezidenta, měl prezident Obama ve svém prohlášení z roku 2011 dva odkazy na Boha: „Prosme Boha, aby nás sytil a vedl pro nás všechny, abychom mohli čelit velkým výzvám, kterým jako národ čelíme,“ a Obama požádal „lidi víry, aby se připojili ke mně a prosili Boha o vedení, milosrdenství a ochranu pro náš národ.“

V Obamově závěrečném prohlášení v roce 2016 se také dvakrát zmínil o Bohu a končil tím, že se připojil k „všem lidem víry v prosbě o trvalé Boží vedení, milosrdenství a ochranu, v nichž usilujeme o spravedlivější svět“.

Národní den modliteb, který se každoročně koná první čtvrtek v květnu, schválil Kongres v roce 1952. Zákon požaduje, aby se Američané „obraceli k Bohu v modlitbě a meditaci“ a vyžaduje, aby prezident podepsal každý rok prohlášení povzbuzující všechny Američany, aby se v tento den modlili.

Den loňského modlitby proběhl kvůli pandemii koronaviru virtuálně.

10.05.2021 05:15 Daniel Žingor356Zdroj: World Israel News

Klíčová slova