Praha Jeruzalém

Čtyřčlenná buňka, která se radikalizovala na internetu díky ISIS, plánovala zaútočit na vojáky IDF v Jordánském údolí a na židovské cíle v Jordánsku.

Autor: Meira Svirsky, World Israel News, 27. července 2021

Jordánsko oznámilo, že zmařilo útok ISIS na izraelské vojáky rozmístěné poblíž hranic, uvádí se v úterní zprávě jordánských novin Al Raí.

Spiknutí, které odhalili jordánští zpravodajští agenti v únoru, následovalo po dlouhém vyšetřování buňky čtyř podezřelých teroristů, z nichž všichni pocházeli z Keraku (jižně od Ammánu) a radikalizovali se online skrze propagandu ISIS.

Skupina údajně plánovala přepadnout jordánskou pohraniční policii, zmocnit se jejich vozidel a zbraní a použít je proti izraelským vojákům v oblasti Ghor es-Safi v Jordánském údolí, které se nachází poblíž jižní části Mrtvého moře.

Skupina rovněž plánovala útoky na židovské cíle v Jordánsku.

Spiknutí se rozvinulo do té míry, že byly každému členovi přiděleny „úseky práce“. První podezřelý, který byl od konce loňského roku ve vazbě, měl zajišťovat logistickou podporu, potraviny pro misi a první pomoc pro případ, že by byl některý z členů buňky zraněn. Druhý podezřelý měl za úkol zajistit zbraň pro sebe i pro prvního a třetího člena buňky a čtvrtý člen si měl zajistit zbraň sám pro sebe.

Skupina se několikrát sešla a začala shánět zbraně, přičemž tento proces pokračoval i po zatčení prvního podezřelého. Zbytek buňky byl zatčen v únoru.

Všichni čtyři byli podle obžaloby obviněni ze spiknutí za účelem provedení teroristických útoků a propagace ideologie teroristické skupiny.

28.07.2021 05:09 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova