Praha Jeruzalém

Mezi mrtvými je i 10 amerických vojáků, kteří zemřeli při výbuchu na letišti evakuujícím lidi z Afghánistánu.

Od: Arutz Sheva, 26. srpna 2021 16:52

Nejméně 70 lidí zahynulo a 120 osob bylo zraněno při velkém výbuchu, který ve čtvrtek na mezinárodním letišti Hamída Karzáího v afghánském Kábulu odpálil sebevražedný atentátník. V souvislosti s útokem byly uzavřeny všechny brány na letišti.

Tiskový tajemník Pentagonu John Kirby po výbuchu napsal na Twitteru: „Můžeme potvrdit výbuch před kábulským letištěm. Počet obětí je v tuto chvíli nejasný. Další podrobnosti poskytneme, jakmile to bude možné.“

Kirby později dodal: „Můžeme potvrdit, že výbuch u Abbey Gate byl výsledkem komplexního útoku, který si vyžádal řadu amerických a civilních obětí. Můžeme také potvrdit nejméně jeden další výbuch v hotelu Baron, který se nachází kousek od Abbey Gate, nebo v jeho blízkosti. Budeme dále informovat.“

Při výbuchu byli zraněni nejméně tři američtí vojáci.

Krátce nato byl hlášen druhý výbuch na letišti.

Útok následoval po varování americké, britské a australské vlády ve čtvrtek ráno, že na letišti „bezprostředně hrozí“ velký teroristický útok.

Podle těchto varování byl zdrojem hrozby Islámský stát (ISIS).

Od 15. srpna, kdy Tálibán převzal kontrolu nad Kábulem a celou zemí, se na letiště sjížděly tisíce lidí ze Západu a afghánských občanů v naději, že odletí z Afghánistánu některým ze západních letadel, která se účastní evakuace.

V chaosu, který na letišti vypukl, zahynulo více než 20 lidí, včetně několika, kteří se při startu letadel drželi a následně spadli a sedmi, kteří byli v neděli rozdrceni při tlačenici.

27.08.2021 05:21 Daniel Žingor120Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova