Praha Jeruzalém

Republikánští zákonodárci předložili současně v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů Zákon o odpovědnosti a transparentnosti UNRWA.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 30. července 2021.

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů a Senátu v úterý navrhli nový zákon, který by zakázal financování organizace OSN pro palestinské uprchlíky a jejich potomky, pokud nebude provedena řada reforem.

Senátor James Risch a kongresman Chip Roy uvedli několik důvodů pro předložení svého zákona o odpovědnosti a transparentnosti UNRWA.

„Když byla UNRWA založena, jejím konkrétním účelem bylo poskytovat pomoc uprchlíkům z arabsko-izraelského konfliktu v roce 1948,“ řekl senátor Jim Risch. „O více než 70 let později tato organizace zaměstnává osoby napojené na Hamás, organizaci (FTO) označenou USA za teroristickou a její školy jsou využívány k propagaci antisemitismu a skladování zbraní Hamásu.“

„Je nepřijatelné, aby se na financování této agentury používaly dolary amerických daňových poplatníků, a proto jsem předložil zákon, který zastaví americké příspěvky pro UNRWA, pokud administrativa nebude moci bez pochybností potvrdit, že agentura nemá žádné vazby na FTO a nepodporuje antisemitskou rétoriku.“

„Americký lid si zaslouží něco lepšího a já se těším na spolupráci se svými kolegy, abychom přivedli (Bidenovu) administrativu i UNRWA k odpovědnosti, tab, aby byly provedeny smysluplné reformy.“

Izrael dlouhodobě zastává názor, že agentura OSN by měla být zrušena, neboť se domnívá, že pouze napomáhá udržování arabsko-izraelského konfliktu.

Návrh zákona požaduje, aby ministr zahraničí písemně potvrdil, že žádný zaměstnanec UNRWA ani příjemce jejích finančních prostředků nepodporuje teroristické organizace „jako je Hamás nebo Hizballáh“ ani na ně nemá vazby. Musí být rovněž zaveden úplný finanční audit a systém prověřování, aby se zabránilo tomu, že budou prostředky UNRWA odváděny do takovýchto organizací.

Kromě toho nesmí její zaměstnanci ani vzdělávací materiály propagovat protiamerickou, protiizraelskou nebo antisemitskou rétoriku, aniž by tato organizace přišla o své americké financování.

Kongresman Roy rovněž zmínil vazby UNRWA na Hamás a její „dlouhou historii používání vzdělávacích materiálů, které propagují antisemitismus, násilí a terorismus“, což z této organizace činí „překážku míru“ s „chybným mandátem, která udržuje palestinskou „uprchlickou krizi“ používáním nesmyslné definice uprchlíka“.

Palestinci jsou jedinou skupinou na světě, která smí nazývat „uprchlíky“ i potomky těch, kteří utekli před válkou, čímž jejich počet narostl z několika set tisíc v roce 1948 na několik milionů v současnosti. Zpráva ministerstva zahraničí z roku 2018 uvádí, že v současné době už z izraelské války za nezávislost zbývá jen asi 20 000 uprchlíků.

„Jsem hrdý na to, že mohu být partnerem senátora Jima Rische, abychom ukončili bezohledné rozhodnutí Bidenovy administrativy posílat stovky milionů dolarů do UNRWA,“ dodal Roy, „tato administrativa nesplnila své předchozí závazky zastavit své nepřátelství vůči Izraeli. Pokud si skutečně přejeme mír, musíme nastolit nový kurz, který postupně ukončí činnost UNRWA.“

Návrh zákona, který má 12 spolupředkladatelů v Senátu a 28 v Kongresu, byl předložen v reakci na dubnové rozhodnutí Bidenovy administrativy obnovit pomoc ve výši 150 milionů dolarů, kterou Trumpova administrativa přerušila kvůli problémům, jež zákonodárci uvádějí.

Dalších 75 milionů dolarů bylo současně vyčleněno na hospodářskou a rozvojovou pomoc samotným Palestincům. Risch jako řadový člen senátního výboru pro zahraniční vztahy uvalil na tyto dodatečné prostředky „informační stopku“, čímž pomoc zablokoval, a to tak, že zabránil tomu, aby se oznámení o jejím obnovení dostalo do výboru.

Prohlásil, že by se měl nejprve „zvýšit dohled nad palestinskou pomocí, aby se zajistilo dodržování protiteroristické politiky“, jako je zrušení finanční podpory Palestinské samosprávy vězněným teroristům, která je v rozporu s americkými zákony.

01.08.2021 05:29 Daniel Žingor132Zdroj: World Israel News

Klíčová slova