Praha Jeruzalém

Náměstek ministra zahraničních věcí předal slovenskému velvyslanci schvalovací dopis, kterým se Slovensku povoluje otevřít kulturní pobočku v Jeruzalémě.

Autor: Elad Benari , 10. září 2021 4:02

Náměstek ministra zahraničí Idan Roll ve čtvrtek předal slovenskému velvyslanci Igoru Maukšovi schvalovací dopis, kterým Slovensku uděluje povolení otevřít kulturní pobočku v Jeruzalémě.

„Dnes jsem slovenskému velvyslanci v Izraeli, panu Igoru Maukšovi, předal nótu Verable k otevření Slovenského institutu v Jeruzalémě,“ uvedl Roll na Twitteru.

„Otevření je dalším příkladem silných vztahů mezi Izraelem a Slovenskem a zároveň dalším důležitým krokem v mezinárodním uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele,“ dodal.

„Slovenský institut bude podporovat dvoustrannou finanční, technologickou a kulturní spolupráci, která bude přínosem pro obě země.“

V červenci oznámil slovenský ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Ivan Korčok otevření Slovenského institutu v Jeruzalémě s tím, že institut představuje „prohloubení vztahů“ s židovským státem.

Tento krok znamená, že Slovensko povýší status své diplomatické mise v Jeruzalémě, takže nyní spadá pod ministerstvo zahraničí země.

„Ministerstvo zahraničních věcí“ Palestinské samosprávy (PA) krok Slovenska odsoudilo s tím, že jde o porušení mezinárodního práva, příslušných rezolucí OSN a jednotného postoje Evropské unie k otevření oficiálních diplomatických úřadů v Jeruzalémě.

Od chvíle, kdy USA za Trumpovy administrativy přemístily své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, následovalo jejich příkladu několik zemí: Guatemala, Kosovo a Honduras.

Česká republika a Maďarsko si ponechaly svá velvyslanectví v Tel Avivu, ale otevřely diplomatické mise v Jeruzalémě.

10.09.2021 05:45 Daniel Žingor109Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova