Praha Jeruzalém

V pondělí byl zahájen 42. ročník Svátku stánků.

Auzor: MAAYAN JAFFE-HOFFMAN, 21. září 2021 19:37

Premiér Naftali Bennett v pondělním projevu, kterým z Jeruzaléma odstartoval 42. ročník oslav Svátku stánků, potvrdil „nekompromisní“ vztah křesťanských sionistů k Izraeli.

Akce, která v minulosti přilákala do Izraele přibližně 6 000 křesťanů z desítek zemí celého světa, běží kvůli pandemii koronaviru již druhým rokem virtuálně.

V roce 2019 přijelo na slavnost 16 Egypťanů, což znamenalo první účast evangelických křesťanů z arabské blízkovýchodní země.

Obecně na svátek přijeli delegáti z exotických ostrovů, jako je Samoa a Fidži, ale také z Tchaj-wanu, Číny a Afriky.  Podle Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě se ekonomický dopad akce na Izrael pohybuje mezi 18 a 20 miliony dolarů.

„Vaše láska k Izraeli je legendární,“ řekl Bennett ve svém videoposelství statisícům křesťanských diváků. „Vaše vášeň pro Izrael je nekompromisním vyjádřením podpory židovskému státu, jeho lidu a našemu osudu.“

 

„Vaše oddanost Izraeli je pro nás nejen požehnáním,“ pokračoval, „ale pomohla nám udržet naši situaci v nejtěžších dobách, včetně válek. Radujete se z mnoha vítězství Izraele a stojíte nám po boku, když to nejvíce potřebujeme.“

Letošní svátek zahrnuje osm dní vysílání z významných míst Země izraelské pro celosvětové televizní a internetové publikum křesťanů.

Svátky stánků jsou programem ICEJ, který je považován za největší proizraelskou křesťanskou službu na světě. Má pobočky v 90 zemích a příznivce ve více než 170 zemích.

Zatímco vrcholní představitelé, včetně předchozích premiérů a prezidentů, již na svátku promluvili, Bennettova vláda měla takovou příležitost poprvé. Podle ICEJ letos na slavnosti promluví více vysokých ministrů izraelského kabinetu než v předchozích letech, což ukazuje, že „Bennetto-Lapidova vláda skutečně chápe a oceňuje význam křesťanské podpory židovského státu a národa“, uvedl předseda ICEJ Dr. Jürgen Bühler.

Ministr zahraničí Jair Lapid využil příležitosti a promluvil o důležitosti zachování Izraele jako „země, kterou nazýváme domovem“.

„Je to také čas oslavit zemi, na které žijeme, zemi, ke které jsme putovali pouští, zemi, na které pracujeme, zemi, kterou jsme vybudovali, zemi, kterou nazýváme domovem,“ řekl.

„Sukot, jak víte, je jedním ze tří poutních svátků, kdy se židovský lid vydával na cestu do svatého Chrámu, do Jeruzaléma, do města, které stojí jako tepající srdce naší země a našeho lidu.“

Prezident Isaac Herzog, který po většinu své kariéry aktivně spolupracuje s křesťanskou komunitou, připomněl způsoby, jakými křesťanští sionisté pomáhají zemi: od cestovního ruchu po sociální péči a od pomoci s přistěhovalectvím z celého světa po pomoc při přijímání nových přistěhovalců.

„Pomohli jste našim sestrám a bratrům ze čtyř koutů světa založit si své domovy ve Svaté zemi,“ řekl a „šířili dobré jméno Izraele mezi národy“.

Tuto událost označil za „svátky naděje“.

Bühler řekl, že je „obzvláště nadšený z toho, že nová izraelská vláda prostřednictvím našeho svátku oslovuje křesťanský svět“ a že „Bennetto-Lapidova vláda skutečně chápe a oceňuje význam křesťanské podpory židovského státu a národa“.

Akce se konala v předvečer svátku Sukot, protože se jedná o svátek, ke kterému má mnoho křesťanů vztah. Kniha proroka Zachariáše, která se čte na Sukot, popisuje dobu, kdy lidé ze všech národů světa přicházejí do Svatého města a společně slaví a modlí se na úpatí Chrámové hory.

„V Tóře,“ vysvětluje ministr obrany Benny Gantz, „se píše, že kořeny lidstva jsou založeny na 70 národech. V době Chrámu bylo tradicí věnovat modlitby Sukot každému národu. Lidé se modlili za světlo pro celý svět“.

„Dnes bych chtěl udělat totéž,“ pokračoval. „V době, kdy se svět potýká s globální pandemií a tolika bezpečnostními výzvami, bych rád věnoval modlitby Sukot za světlo, uzdravení a mír.“

22.09.2021 06:41 Daniel Žingor320Zdroj: Jerusalem Post