Praha Jeruzalém

Mezinárodní LGBTQ filmový festival v Tel Avivu (TLVFest) každoročně uvádí také palestinské filmy, letos včetně dvou krátkometrážních snímků.

Více než 200 herců, vedoucích pracovníků hollywoodských studií a dalších členů zábavního průmyslu podepsalo otevřený dopis na podporu letošního mezinárodního LGBTQ filmového festivalu v Tel Avivu (TLVFest) v návaznosti na úsilí o bojkot této každoroční akce.

Otevřený dopis, který napsala nezisková organizace zábavního průmyslu Creative Community For Peace (CCFP), byl zveřejněn ve středu v přímé reakci na protiizraelské snahy o bojkot zaměřené na filmový festival, který se bude konat 11.–20. v Tel Aviv Cinematheque a letos také v Ennis Jaffa’s Stage, kterou provozuje palestinský aktivista.

Palestinští členové komunity LGBTQIA+ jsou součástí porot a organizátorů festivalu a TLVFest každoročně uvádí také palestinské filmy, letos včetně dvou krátkých filmů. Mezi moderátory zahajovacího večera patří také palestinská herečka, filmařka a členka LGBTQ+ komunity Samira Saraya.

V otevřeném dopise se uvádí: „V Izraeli mají filmy jedinečnou moc sblížit Židy, Araby a lidi všech ras, etnik a prostředí ve spolupráci pod společnou láskou k umění. Tito lidé dokáží společně pracovat na jednom cíli, a to vyprávět příběhy a tím stavět mosty slitování a porozumění. Každoroční Tel Aviv International LGBTQ Film Festival (TLVFest) ztělesňuje tohoto ducha jednoty a pravdy a představuje filmy od filmařů ze všech prostředí, včetně Palestinců.“

Mezi signatáře patří Mila Kunis, Neil Patrick Harris, Greg Berlanti, Jeremy Piven, Lance Bass, Melissa Rivers, Mayim Bialik, Billy Porter, Dame Helen Mirren, Zachary Quinto, Sherry Lansing, Emmanuelle Chriqui, Dana Goldberg, Gene Simmons, Greg Berlanti, Tracy Ann Oberman a Diane Warren.

„Jsme zajedno se všemi zúčastněnými filmaři proti rozdělující rétorice bojkotových aktivistů, kteří se snaží dezinformovat, šikanovat a zastrašovat umělce, aby stáhli své filmy z festivalu nebo je zahanbili za účast na festivalu,“ píše se v dopise. „Věříme, že každý, kdo pracuje na podvracení TLVFest, pouze přidává další překážku na cestě ke svobodě, spravedlnosti, rovnosti a míru, po kterém všichni zoufale toužíme, zejména pro LGBTQ komunitu, která je pronásledována na Blízkém východě a po celém světě. Umělci by nikdy neměli být umlčováni a umění by nemělo být podvraceno politickým cílům.“

Ředitel CCFP Ari Ingel řekl, že podpora bojkotového hnutí proti Izraeli je „kontraproduktivní“ a že „místo zesilování hlasů soužití ve snaze dosáhnout skutečné změny, ti, kdo podporují výzvy k bojkotu, pouze vytvářejí další nepřátelství a rozdělení.“

Ředitel festivalu Yair Hochner v prohlášení zveřejněném na oficiálních stránkách festivalu uvedl, že TLVFest bude nadále spolupracovat s „queer palestinskými filmaři, kteří mají zájem o mírové soužití a budování mnohem tolerantnějšího a inkluzivnějšího Blízkého východu, a to jak pro Izraelce, tak pro Palestince“.

Hochner také kritizoval bojkotová hnutí, která podle něj šíří „selektivní analýzu pečlivě vybraných faktů vytržených z kontextu, ne-li přímo lží“ o festivalu. O těchto hnutích řekl: „místo propagace palestinské otázky se snaží umlčet ty, kteří bojují za svobodu slova. Jsme tu, abychom pokračovali v šíření LGBTQI+ kultury a kinematografie po celé zemi, zaváděli toleranci a pluralismus, provokovali k zamyšlení, bourali zdi a stavěli mosty mezi různými kulturami… Každý, kdo se pokusí festival zrušit, bojuje proti naději na svobodu, spravedlnost, rovnost a mír.“

V roce 2020 se více než 130 filmařů a členů filmového průmyslu zavázalo bojkotovat TLVFest „v solidaritě“ s palestinskými členy komunity LGBTQIA+. Filmaři a umělci udělali totéž v roce 2018 a podobné snahy byly vyvinuty i v roce 2017, přičemž někteří hosté svou účast zrušili.

Autor: Shiryn Ghermezian, 28. října 2021

30.10.2021 08:07 Kristýna Kupková251Zdroj: World Israel News