Praha Jeruzalém

Tento plán údajně zahrnuje čtyři fáze, včetně příměří na 5-10 let, dohody o výměně vězňů a obnovy pásma Gazy.

Autor: Tobias Siegal, World Israel News, 14. listopadu 2021

Egypt připravil komplexní plán na zavedení dlouhodobého příměří mezi Izraelem a Hamásem v pásmu Gazy, informovaly v neděli ráno Channel 12 s odvoláním na zprávu londýnského média Al Araby.

Plán údajně zahrnuje čtyři fáze, včetně příměří na 5 až 10 let, dohody o výměně vězňů a obnovy pásma Gazy.

Zpráva uvádí, že Hamás a další teroristické frakce v Gaze již s egyptským plánem souhlasily a čekají na rozhodnutí Izraele.

Úplný rozsah plánu bude dále projednán při setkání ministra zpravodajských služeb Abbáse Kamela s premiérem Naftalim Bennettem v Izraeli koncem tohoto měsíce.

Podle dřívější zprávy Al Araby Hamás souhlasil se zveřejněním videonahrávek s novými informacemi o izraelských zajatcích držených v Gaze.

O několik dní později Hamás Izraeli pohrozil, že izraelským zajatcům, které drží, ublíží, pokud Izrael nebude souhlasit s tím, že výměnou za ně propustí dlouhý seznam vězněných teroristů.

Izraelští bezpečnostní analytici si tuto hrozbu vyložili jako pokus o urychlení procesu a další nátlak na Izrael, aby přijal egyptský plán.

V souvislosti s tím v neděli ráno přistála v Káhiře izraelská delegace, která se má setkat s egyptskými představiteli a projednat otázky týkající se regionální bezpečnosti. Diskuse se údajně budou týkat – s ohledem na pokusy o pašování podél hranice – posílení vazeb mezi zeměmi a vojenské spolupráce na Sinaji a obnovy Gazy.

15.11.2021 05:43 Daniel Žingor119Zdroj: World Israel News

Klíčová slova